Rakouské drony putují na Ukrajinu, mají sledovat válečné oblasti

Mapovat situaci na východní Ukrajině budou také bezpilotní letadla, takzvané drony. Objednala si je Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Stroje nenesou žádnou zbraň, za to ale hodně výkonnou optiku. Pohled ze vzduchu může být přitom klíčový. V Doněcké a Luhanské oblasti se totiž pořád bojuje, i když od září platí formální příměří.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Takzvané drony, vyrobené v Rakousku, budou brzy pomáhat mapovat situaci na východní Ukrajině

Takzvané drony, vyrobené v Rakousku, budou brzy pomáhat mapovat situaci na východní Ukrajině | Foto: SCHIEBEL

Hannes Hecher, obchodní ředitel rakouské firmy, která drony vyrábí, předvádí stroj S-100, kterému říkají zkrátka helikoptéra.

Firma ho vyvíjí 20 let a v oboru patří ke světové špičce. Takzvané drony mířící na Ukrajinu mají i některé české součástky.

„Z výšky tří kilometrů dokáže identifikovat jednotlivé osoby a samozřejmě i kolony vozidel. Určí, jestli jsou to civilisté, nebo vojáci. Určí, kterým směrem se pohybují a zjistí jejich přesnou pozici,“ vysvětluje Hannes Hecher.

Přehrát

00:00 / 00:00

O takzvaných dronech ve Vídeňském Novém Městě zjišťoval více redaktor ČRo Vojtěch Berger

Směr postupujících jednotek může být na rusko-ukrajinské hranici zvlášť cenná informace. Ukrajina totiž po celou dobu konfliktu obviňuje Rusko, že separatistům posílá posily. Moskva to však odmítá. Kvalitní videonahrávky ze vzduchu by mohly ukázat, jak se věci mají doopravdy.

V případě konfliktu budou rakouské drony zbraně hlavně vyhledávat. Samotné stroje jako zbraň sloužit nemohou.

„Nosnost 50 kilogramů bohatě stačí pro nejlepší dostupné kamery. Ale pro zbraně? Co byste tam chtěl naložit za zbraň? Možná tak letáky se smrtelně nebezpečným vtipem,“ komentuje obchodní ředitel Hannes Hecher.

Stroje S-100, tedy drony z vídeňského Nového Města, už létají po celém světě. Kupují si je hlavně nevládní organizace nebo třeba pobřežní hlídky. Bezpilotní letouny dohlížejí i na bezpečnost na velkých sportovních akcích nebo summitech.

K nejnáročnějším misím patří momentálně ta ve Středomoří. Letadla tam hledají africké uprchlíky na moři. Vzlétá se i přistává na lodi. Hladina bývá rozbouřená a občas silně fouká. Přesto stroje fungují.

Takzvané drony, vyrobené v Rakousku, budou brzy pomáhat mapovat situaci na východní Ukrajině | Foto: SCHIEBEL

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme