Rodina chlapce se po nepovedném porodu s nemocnicí dohodla, na peníze čeká

Vojtovi je pět let. Malý kluk, který by měl chodit do školky. Jenže chlapeček má kvůli pochybení lékaře těžce postižený mozek. Nechodí, nemluví, skoro nevnímá. Jeho rodiče pět let bojovali o odškodnění za nepodařený porod. Dvacet milionů ale Vázlerovi ještě nedostali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dítě v inkubátoru /ilustrační foto/

Dítě v inkubátoru /ilustrační foto/ | Foto: Tomáš Adamec

Před čtyřmi měsíci soud rozhodl, že rodina Vázlerových dostane rekordní odškodnění třicet milionů korun jako kompenzaci za nepovedený porod, při kterém se narodil těžce postižený chlapec.

Rodiče se nakonec mimosoudně dohodli s vinohradskou nemocnicí na náhradě o deset milionů korun nižší. Na peníze ale stále čekají. Odškodnění by mohli dostat do měsíce.

Lékaři chlapci nedávali víc než rok života. Při porodu se vážně přidusil a poškodil se mu těžce mozek. Jenže obrovské úsilí a péče rodičů dokázaly diagnózu zvrátit. Chlapci se daří.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci rodiny postiženého chlapce i o mimosoudním vyrovnání s nemocnicí zjišťovala víc redaktorka ČRo Petra Benešová

Eva Vázlerová chodí jednou za měsíc do práce, jinak je prakticky stále s dítětem na chalupě v jižních Čechách. Pavel Vázler pak přes týden pracuje v Praze.

„Dopoledne většinou dostává čerstvé ovoce. Injekční stříkačkou nabírám přesnídávku a dostává ji přímo do sondy,“ popsala Eva Vázlerová. Vojtovi se špatně dýchá, jeho matka má neustále u sebe odsávačku hlenů.

Dvacet milionů korun, na kterých se s vinohradskou nemocnicí mimosoudně dohodli, rodiče použijí na Vojtovu péči. Jen odsávačka stojí dvacet tisíc. Na peníze ale Vázlerovi stále čekají, jak vysvětlil jejich právník Antonín Tunkl.

„Tato dohoda podléhá schválení Obvodním soudem pro Prahu 4. Soud dohodu schválil svým rozsudkem 22. září. Očekáváme, že v nejbližší době přijde písemné vyhotovení rozsudku. A pak bude dohoda s fakultní nemocnicí účinná."

Rodina chtěla dohodu od začátku

Písemný rozsudek o dohodě by mohl rodině přijít příští týden. „Přijde mi, že se to táhne. My se domníváme, že tahle věc nesnese odkladu. Rodiče mají samozřejmě problémy sociální, veškeré zařízení stojí mnoho peněz,“ dodal advokát.

Podle Pavla Vázlera se chtěli s nemocnicí dohodnout už dříve. Nemocnice prý ale kličkovala. „My jsme tu dohodu chtěli na začátku, ale to nechtěli ani slyšet, protože si mysleli, že to nějak dopadne,“ řekl.

Po dohodě nakonec Fakultní nemocnice Královské Vinohrady zveřejnila na svých webových stránkách rodině omluvu.

„Podle pojistné smlouvy se nemocnice podílí spoluúčastí zhruba do sto tisíc korun. Co se týče odpovědného lékaře, v nemocnici už nepracuje,“ popsal výplatu odškodnění mluvčí nemocnice Lukáš Matýsek.

Původně byl za komplikovaný porod obžalován mladý lékař bez atestace, který včas nepřivolal zkušenější kolegy. Soud mu před dvěma lety vyměřil osmiměsíční podmíněný trest s odkladem na dva roky. Nakonec byl ale mladý porodník zproštěn viny. Spor se táhnul zhruba pět let.

I dnes je pro Vázlerovi těžké jen kolem nemocnice projet. Vzpomínky na osudný porod jediného dítěte se stále vracejí. Doufají, že po vyrovnání se pro ně celý případ definitivně uzavře.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme