Hongkongská policie odstraňuje barikády, které ve městě postavili demonstranti

Silnice v hongkongské čtvrti Mongkok jsou znovu průjezdné. Policie totiž začala rozebírat barikády, které tam na silnicích postavili demonstranti. Akci spustila během noci, zatímco protestující většinou spali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty v Hongkongu neutichají

Protesty v Hongkongu neutichají | Zdroj: Reuters

Oproti minulému týdnu, kdy podobná akce vyvolala střety demonstrantů s policií, se tentokrát žádné vážné třenice během rozebírání barikád neobjevily. Protestující chtějí v ulicích Hongkongu zůstat.

„Protože tady se bojuje za demokracii a všeobecné právo volit vedení města. Bojuje se za to, abychom mohli nominovat vlastní kandidáty. Dokud se naše sny nenaplní, jen tak snadno se nevzdáme,“ říká jeden z demonstrujících studentů.

Protesty trvají už skoro tři týdny, počty demonstrantů v ulicích se ale pomalu snižují. V posledních dnech přesto protesty znovu získaly na síle poté, co se na internetu objevila nahrávka, která zachycuje, jak skupina policistů bije neozbrojeného mladíka.

Lídr Hongkongu Leung Čchung-jing sice včera řekl, že je připravený s protestujícími jednat, na druhé straně ale také prohlásil, že šance, že Peking vyslyší volání po demokratických reformách, je nulová.

To si ostatně myslí i řada obyvatel Hongkongu, stejně jako političtí analytici a komentátoři. Po samotném Leung Čchung-jingovi demonstranti chtějí, aby odstoupil, ten to ale odmítá.

Tea Veseláková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme