Sia Tolno: African Woman

17. říjen 2014

Guinejská zpěvačka Sia Tolno na svém posledním albu navazuje na styl zvaný afrobeat, u jehož zrodu stál dnes už nežijící nigerijský saxofonista Fela Kuti.

Zpěvačka Sia Tolno se narodila v místech, kde se stýkají hranice tří západoafrických států: Guineje, Libérie a Sierra Leone. V době kruté občanské války, kterou rozpoutaly boje o naleziště diamantů na území Libérie, našla útočiště v guinejském hlavním městě Conakry, kde vystupovala v nočních klubech a zpívala repertoár amerických zpěvaček Tiny Turner a Whitney Houston či francouzské šansony od Edith Piaf.

Zlom v její kariéře nastal, když pronikla do finále soutěže Africa Star, které je africkou obdobou soutěže Eurovize: dosud neznámá zpěvačka se umístila na třetím místě a poprvé vstoupila mezi superhvězdy africké hudby. Jeden z jejích nových kolegů ji tehdy představil významnému producentovi José da Silvovi ze Senegalu, který např. před patnácti lety objevil slavnou Cesarii Evoru.

Od té doby natočila Sia Tolno čtyři alba. Každé z nich bylo zaměřené na zcela jinou oblasti velmi pestrého spektra afrických hudebních stylů. Poslední z nich se jmenuje African Woman, Africká žena, a jeho inspirací je dodnes vitální hudba, u jejíhož zrodu stál dnes už nežijící nigerijský saxofonista Fela Kuti. Spoluzakladatelem žánru známého jako afrobeat byl dlouholetý bubeník Kutiho skupiny, Tony Allen, který se na albu African Woman podílel jako producent.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Waka Waka Woman, Yaguine Et Fodé, Rebel Leader.

Spustit audio