Zásobníky plynu v Česku jsou plné a vystačily by téměř na celou zimu

Zastavení dodávek ruského plynu do Evropy by způsobilo problémy hlavně Finsku, Bulharsku a Estonsku. Zjistila to Evropská komise, která testovala energetické systémy 28 členských států unie a deseti sousedních zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zásobník plynu ve městě Stryj na západě Ukrajiny

Zásobník plynu ve městě Stryj na západě Ukrajiny | Zdroj: Reuters

Komise chtěla zjistit, jak bezbranné by evropské země byly, kdyby Rusko na půl roku úplně zastavilo dodávky plynu.

Vážný nedostatek strategické suroviny by - vzhledem k vlastním zásobám plynu - hrozil kromě zmíněných zemí Bulharska, Finska a Estonska i Rumunsku a Lotyšsku.

Tyto země by nejspíše musely omezit spotřebu plynu v energeticky náročných provozech, případně nakupovat zkapalněný plyn z Alžírska nebo zemí středního východu. Byl by ale mnohem dražší než ruský plyn. Zvýšit produkci by mohlo i Norsko.

Evropa je ve střehu

Agentura Reuters cituje analytiky, kteří tvrdí, že k narušení dodávek ruského plynu do Evropy zřejmě nějakým způsobem v zimě dojde.

Může se tak stát kvůli tomu, že vývoz do Evropy omezí samo Rusko, pokud se dál zhorší krize kvůli Ukrajině, nebo proto, že Ukrajina bude muset odčerpat část plynu určeného pro Evropu pro sebe, aby uspokojila vlastní poptávku.

Ruský prezident Vladimir Putin varoval, že pokud to Ukrajina učiní, Rusko dodávky do Evropy zastaví.

Problémy s plynem kvůli možnému obnovení bojů na Ukrajině očekává i český vládní zmocněnec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

Česko by strádat nemělo

Omezení by Česká republika neměla pocítit. Zásobníky plynu jsou plné. Jejich kapacita představuje přes 40 procent roční spotřeby plynu.

Hůře je na tom Slovensko. Dostává jen polovinu nasmlouvaného množství plynu. Ministr hospodářství Pavlis se kvůli tomu dokonce chystá příští týden do Moskvy.

Jaroslav Skalický, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme