Osmnáctého ročníku McDonald's Cupu se zúčastní přes 80 tisíc školáků

Celý autobus školáků zítra pojede z Česka na zápas fotbalové Bundesligy do Mnichova na Bayern. Taková je cena pro vítěze fotbalového McDonald's Cupu, kterého se účastní žáci druhého stupně základních škol. Pomalu začíná jeho nový ročník, který vyvrcholí v době, kdy bude Česká republika hostit ME do 21 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mladí fotbalisté na finále McDonald´s Cupu

Mladí fotbalisté na finále McDonald´s Cupu | Foto: Jan Vidrna

„Hráč do sebe dostává nějaké zásady, je to jeho první velký turnaj v životě. Je to i identifikace se školou, nestartuje za klub, ale za školu, takže jde o to, jaký je tam učitel, to dětem dává základy do reálného života,“ říká patron McDonald's Cupu a trenér reprezentace do 21 let Jakub Dovalil.

Turnaje se v posledních letech pravidelně zúčastnilo přes 80 tisíc dětí. Mezi hráči byl i syn bývalého reprezentanta Zdeňka Grygery.

Přehrát

00:00 / 00:00

O McDonald's Cupu mluvil s Jakubem Dovalilem a Zdeňkem Grygerou reportér ČRo Martin Charvát

„Není to velká škola s velkým výběrem spoluhráčů, tak se nedostali do posledních turnajů, ale užili si to a prožívali. I po tom, co vypadli, to dlouho probírali se spolužáky, to je přínos,“ myslí si Grygera.

Z turnaje se tak stává skoro až společenská záležitost. Hrát fotbal v některém z klubů totiž ani podle Zdeňka Grygery není to samé jako jít si zakopat se spolužáky.

„Jde o prostředí ve škole. Když kluk hraje fotbal za klub, ve škole se to moc neřeší. Když se vybírají žáci ze školy, žije tím škola víc. Zajímá to třeba děvčata ze třídy, které chtějí fandit a jindy by je fotbal nezajímal,“ domnívá se někdejší pravý obránce. Několik děvčat v loňských ročnících nastoupilo s kluky i ve finálových turnajích.

I žákovský turnaj může hráčům pomoci do velkého fotbalu. „Když se přijdu podívat, vidím, jestli je některý klučina šikovný, ale cesta nahoru bývá trnitá. Spíš je to o skautování pro kluby. Když hrál Vašek Černý v Příbrami, byl to velký talent. A takový se snaží objevit a monitorovat jeho cestu a kariéru,“ připomíná Jakub Dovalil.

Martin Charvát, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme