Křižovatku v Lipníku nad Bečvou zdobí plastika zlomené sirky, symbolizuje zaniklou továrnu

Novou okružní křižovatku u pošty v centru Lipníka nad Bečvou ozdobila kovaná plastika ve tvaru zlomené sirky. Připomíná zašlou slávu továrny na výrobu zápalek, která zanikla na počátku devadesátých let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Křižovatku v Lipníku nad Bečvou zdobí plastika zlomené sirky

Křižovatku v Lipníku nad Bečvou zdobí plastika zlomené sirky | Foto: Jana Zemková | Zdroj: Český rozhlas

Exponát ‘Poslední sirka‘ je dílem uměleckého kováře Jiřího Jurdy. Vyrobil ji před třemi lety, kdy se plastika poprvé objevila ve městě na celosezonní výstavě.

Letos ji město odkoupilo a nainstalovalo do středu nového kruhového objezdu, kde Českému rozhlasu své humorně i nostalgicky pojaté dílo popsal sám autor, umělecký kovář Jiří Jurda:

Přehrát

00:00 / 00:00

Novou křižovatku v Lipníku nad Bečvou zdobí kovaná plastika zlomené sirky. Podrobnosti má Jana Zemková.

„Symbolizuje zánik fabriky, jejíž produkty jsme používali od dětství. Sloužily nám k prvním cigaretám, prvním svíčkám. Sbíraly jsme jako kluci také třeba nálepky, ty z Lipníka byly velice populární.“

Plastika je vysoká 3,1 metru. „Je to kov kombinovaný se dřevem. Je barevně řešená tak, že dřevo je napuštěné mahagonovou impregnací a kov je natřený černým lakem. A hlavička lakem ostré žluté barvy. I když bude tma, tak odráží světlo z okolí,“ popsal.

V dobách největší slávy se z továrny exportovaly zápalky do celého světa a továrna patřila k největším zaměstnavatelům ve městě.

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme