Česko je stabilním členem aliance, zhodnotil nový šéf NATO Jens Stoltenberg

Nový generální tajemník NATO Jens Stoltenberg vnímá Českou republiku jako aktivního a stabilního člena aliance. Řekl to šéf resortu obrany Martin Stropnický z hnutí ANO po setkání s ním v Bruselu. Kladné hodnocení Česka je podle ministra výsledkem počínání českých vojáků v zahraničních misích, ale také práce diplomatů přímo v alianční centrále.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jako nový šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg

Jako nový šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg | Foto: NATO

Stropnický v České televizi připomněl, že Praha nabízí 150 vojáků speciálních sil do chystaného aliančního uskupení velmi vysoké připravenosti.

Do už existujících sil rychlé reakce by měla Česká republika přispět příští rok 1500 vojáky, do tohoto počtu se bude zřejmě započítávat i oněch 150 speciálů.

Nor Jens Stoltenberg se řízení Severoatlantické aliance ujal na počátku měsíce (říjen 2014). Ve funkci vystřídal Anderse Fogha Rasmussena.

Se Stoltenbergem hovořil Stropnický mimo jiné o vývoji na Ukrajině a o přípravách aliance na další působení v Afghánistánu. Tam od příštího roku končící misi ISAF nahradí výrazně menší operace Resolute Support, do které se mají zapojit také čeští vojáci.

Stoltenberg se podle českého ministra zajímal i o český pohled na situaci na Ukrajině, také v souvislosti s blížící se zimou a související otázkou energetických surovin.

„Neočekával bych nějaké masivní uzavírání kohoutů. Naše zásobníky jsou navíc schopny saturovat českou spotřebu do konce února, kdyby to třeba zavřeli zítra,“ uvedl Stropnický s tím, že není důvod k obavám.

Český ministr obrany i nový generální tajemník NATO tak vnímají uvalení sankcí na Rusko kladně - rubl se dostal na své minimum a cena ropy klesla.

ČTK, msk, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme