Podle Füleho byla chyba, že Ukrajina neměla vidinu členství v EU

Český eurokomisař Štefan Füle se chystá na stěhování z Bruselu zpět do Prahy. Za dva týdny skončí jeho pětiletý mandát v Evropské komisi (EK), ve které měl na starosti rozšiřování EU a vztahy s jejími sousedy. Dnes na setkání v Černínském paláci v Praze bilancoval své působení v EK. Mluvil i o Ukrajině, podle něj měla Evropská unie dát jasně najevo, že se v budoucnu Ukrajina může stát jejím členem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Štefan Füle

Štefan Füle | Foto: Tomáš Adamec

Co se rozšíření EU týká, nemůže si Füle připsat takové úspěchy jako jeho dva předchůdci. Za nich nejprve v roce 2004 přistoupila Česká republika a dalších devět zemí a o tři roky později k nim přibyly ještě Bulharsko a Rumunsko.

Přesto když Füle vypočítával, co se za jeho působení v tomto směru událo, byl to celkem slušný seznam.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pohled eurokomisaře Štefana Füleho na dění v EU v posledních pěti letech shrnul redaktor Pavel Novák

„O jeden členský stát víc, dvě země, s kterými byla zahájena přístupová jednání, jedna další země získala kandidátský statut, s poslední zemí se podařilo sjednat stabilizační dohodu – to není úplně špatný výsledek politiky rozšiřování v době, kdy Evropa procházela svojí nejhlubší ekonomickou a finanční krizí,“ uvedl Füle.

Oním novým členem je Chorvatsko (od roku 2013), o přistoupení se nově jedná se Srbskem a Černou Horou, novým kandidátem na členství je Albánie a stabilizační dohodu uzavřela EU s Ukrajinou.

O Ukrajině mluvil Füle i v souvislosti s děním v posledním roce. Podle něj bylo správné sbližování EU a Ukrajiny, chybou však bylo, že se některé země obávaly, že by se Ukrajina mohla stát v budoucnu členem unie, a proto EU neslíbila Ukrajině členství.

„Dokonce si dovolím tvrdit, že to je přesně ta část toho problému – že jsme tu věc nebyli schopní dotáhnout do konce,“ poznamenal Füle.

V Miláně se sešli Putin s Porošenkem, klid zbraní na Ukrajině podle nich nesmí zůstat jen na papíře

Číst článek

Podle Füleho nebylo pro Ukrajinu bez vidiny členství v evropském klubu výhodné si zároveň zavřít dveře do eurasijské unie formované Ruskem.

Možná právě kvůli tomu loni na podzim ukrajinský prezident Viktor Janukovyč nepodepsal dohodu s Evropskou unií, což bylo podnětem pro demonstrace v Kyjevě, za nimiž následoval pád režimu, anexe Krymu Ruskem a akce ozbrojených separatistů na východě Ukrajiny.

Nyní už podle Füleho asociační dohoda dává Ukrajině perspektivu členství. Stačilo do ní doplnit ujištění, že dohoda „není konečný cíl spolupráce mezi EU a Ukrajinou“.

„To je přesně to světlo mna konci tunelu, o kterém ty země, nejen Ukrajina, ale i Moldávie a Gruzie chtěly slyšet,“ dodal Füle.

Pokud Ukrajina vstoupí do EU, bude to podle Füleho znamenat změnu pro obě strany. Podobně jako v případě případného přistoupení Turecka. „Já myslím, že Turecko své místo v Evropské unii má. Bude to jiné Tureckom, bude to jiná Evropské unie,“ poznamenal eurokomisař.

Pavel Novák, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme