Naturalia je ironický komentář současnosti v pojetí Jana Švankmajera.

20. říjen 2014

Výtvarník, animátor a filmový režisér Jan Švankmajer oslavil v září osmdesátiny. Připomenutím životního jubilea je i výstava nazvaná Naturalia instalovaná v Konírně Muzea Kampa Nadace Jana a Medy Mládkových na pražské Kampě. Tam můžete prezentaci navštívit do konce ledna příštího roku.

Sám autor chápe tuto expozici jako jednu část své kunstkamery, tu část, která se zabývá přírodninami, tvorbou samotné přírody a přírodními kuriozitami. Jan Švankmajer k tomu poznamenává: „Zatím co muzea a galerie nás poučují nebo esteticky kultivují, kunstkamera nás zasvěcuje do světa imaginace. Z kunstkamery odchází člověk proměněn. Muzea jsou objektivní, kunstkamery subjektivní. Muzea jsou uspořádaná racionálně, kunstkamery emocionálně.“.

Z dlouhodobého zájmu Jana Švankmajera o sběratelství vyústilo v založení jeho vlastní kunstkomory, které říká Kunstkamera. Ivo Purš to komentuje: „Pro něj i pro mě je velkou inspirací rudolfínská doba. Pro mne je to zdroj historického bádání, pro něj mnoha podnětů pro jeho výtvarné umění.“

Zatímco v rudolfinské době znamenaly sbírky v kunstkomorách „zmenšený obraz světa“, „v případě Jana Švankmajera jde víceméně o dialog se světem v jeho současné podobě,“ upřesňuje Ivo Purš.

Spustit audio