Případů obchodování s lidmi v Česku přibývá, soudy je ale také více trestají

V Česku je problémem novodobé otroctví. Případů vykořisťování podle odhadů organizace La Strada, která se tématu obchodování s lidmi věnuje, stále přibývá. Více je však i pravomocných verdiktů, které takové jednání trestají. Za výhrůžky nebo fyzické násilí, kterým nutili druhé k práci, odsoudila justice loni 19 lidí. Ještě před 5 lety byl takový případ jediný. Zneužívání se týká nejen prostitutek, ale i pomocnic v domácnostech nebo mužů na stavbách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Týrání dětí (ilustrační foto)

Týrání dětí (ilustrační foto) | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Loni v únoru vtrhla na dálniční odpočívadlo u D5 z Prahy na Plzeň skupina policistů. Zadrželi osm kuplířů, kteří nutili mladé ženy k prostituci.

Bili je, vyhrožovali jim a udržovali je na drogách. Když některá z dívek nebyla dost aktivní a sehnala málo zákazníků, údajně ji ztloukli kabelem od počítače.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dnes je Světový den proti obchodování s lidmi. Daří se postihovat sexuální a pracovní vykořisťování v Česku? Více Markéta Chaloupská

Letos v srpnu soud kuplíře poslal za obchodování s lidmi do vězení.

„Byli odsouzeni za to, že nejméně od roku 2009 do února 2013 nutili k prostituci dívky a ženy na odpočívadle u Rudné u Prahy. Nejvyšší tresty osmi let vynesl Krajský soud v Praze nad organizátory této skupiny. Rozsudek zatím není pravomocný,“ říká mluvčí soudu Zuzana Steinerová.

Počet odsouzených za trestný čin obchodování s lidmi v posledních letech stále roste. Zatímco v roce 2009 takto soudy vyhodnotily pouze jeden případ, loni už potrestaly 19 lidí. Nejčastěji za to, že nutili svoje oběti k prostituci nebo k nedobrovolné práci.

Podle ředitelky organizace La Strada Markéty Hronkové je to signál, že se policisté ani soudci nebojí nucené práce kvalifikovat jako obchodování s lidmi. Na druhé straně upozorňuje, že ve srovnání s Evropou to je stále nízké číslo.

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Obchod s lidmi jako trestný čin má tolik znaků, které musí být naplněny a prokázány, že velmi často dojde k odsouzení za nižší trestné činy, protože je strach z toho, že by obchod s lidmi nebyl prokázán,“ upozorňuje Hronková.

Jana Kotrbová z ministerstva vnitra dodává, že také pomohla změna trestního zákoníku.

„Rozšiřuje pojetí skutkové podstaty, kdy byl navýšen výčet forem obchodování s lidmi,“ vysvětluje.

Otročí se v domácnostech i na poli

Jsou ale i oblasti, kde se vykořisťování stále nedaří prokázat. Například u pomocnic v domácnostech.

„Vzhledem k tomu, že se to děje za zavřenými dveřmi, je velmi těžké to odhalit. Bohužel je to velmi často v diplomatických misích,“ podotýká ředitelka organizace La Strada.

Dělník, řemeslník, práce, stavba (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Obchodování s lidmi se zdaleka netýká jen žen, ale i mužů a dětí. V Česku jsou nuceni do práce hlavně muži z Rumunska, Bulharska, Ukrajiny a Vietnamu.

Kuplíři si většinou vytipuji chudou vesnici a tamním mužům slíbí vysoký výdělek. Pak je odvezou do Česka na ubytovnu, kde je pod pohrůžkou násilí nutí pracovat prakticky bez přestávky za minimální peníze.

„Bývá to například na polích, v lesnictví,“ vyjmenovává Karolína Kerplová z organizace La Strada.

Pachatelé jsou často bez práce

Za statistik vyplývá, že odsouzenými jsou nejčastěji lidé bez trvalého zaměstnání a s nízkým vzděláním.

„Převažuje skupina pachatelů, kteří mají základní školu bez jakékoli kvalifikace,“ potvrzuje Jana Kotrbová z ministerstva vnitra.

Organizace La Strada chystá k příležitosti Evropského dne proti obchodování s lidmi dvě kampaně.

Na webových stránkách organizace se mohou lidé dočíst například o vykořisťování lidí, kteří jezdí pracovat do ovocných sadů nebo do továren s oblečením.

Oběti také mohou zavolat na bezplatnou linku 800 077 777, kde jim odborníci pomohou situaci řešit.

Simona Bartošová, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme