Miliony lidí ohrožuje v Brazílii extrémní sucho

Brazílie se potýká s nebezpečnými následky extrémního počasí. Za dva dny napršelo na jihu skoro tolik, co jinak v průměru za měsíc. Kvůli záplavám dokonce zavřely některé školy a dokonce i nemocnice. V největším brazilském městě Sao Paulu naopak naměřili rekord historie měření - 37,8 stupně nad nulou a déšť, který by pomohl s rozsáhlou krizí v dodávkách pitné vody, tam jen tak nepřijde.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazislké Sao Paulo

Brazislké Sao Paulo | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Voda na řadě míst velkoměsta teče jen občas. Několik vodárenských nádrží systému zásobujícího 9 milionů lidí připomíná spíš povrchové doly. V jedné z nich nejsou už ani čtyři procenta objemu. V oblasti nenapršelo od začátku měsíce ani půl milimetru srážek.

O zbytky vody, které jsou v takzvaném mrtvém prostoru, se vede soudní bitva. Justice původně zakázala vodárenské společnosti, aby tuto poslední zásobu čerpala. Teď už ale není jiné řešení.

Nedostatek vody už také žene nahoru ceny elektřiny. Pro domácnosti je ale vláda reguluje a před volbami je odmítla zvýšit.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme