Na Vysočině zvítězili v senátních volbách Štěch z ČSSD a Bradáč z KDU-ČSL

18. říjen 2014

V senátních volbách na Vysočině zvítězil matador, ale i politik, který léta nebyl vidět. Už počtvrté v řadě uspěl na Pelhřimovsku současný předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD. Zpívajícího právníka Iva Jahelku za TOP09 a Starosty porazil drtivě 62 procenty získaných hlasů. Na Žďársku zvítězil lidovec František Bradáč, který předběhl současnou senátorkou Dagmar Zvěřinovou z ČSSD.

Bradáčovi se přitom v posledních letech nedařilo. Ztratil post starosty Velkého Meziříčí, v krajském zastupitelstvu je s lidovci v opozici, v loňských volbách do Poslanecké sněmovny také neuspěl. Tentokrát ale v napínavém souboji o senátorské křeslo získal 53 procent hlasů.

Bradáč byl bezprostředně po vyhlášení v příjemném šoku a prvním krokem v jeho nové funkci prý bude výpověď v jeho současné práci. Uvedl, že volby pravděpodobně vyhrál kvůli solidní základně voličů KDU-ČSL na Žďársku.

„Ještě to nějak vstřebávám, popravdě řečeno. Obecně si myslím, že mi pomohla nižší účast a že máme disciplinovanější voličce,“ míní.

Kandidát z řad ČSSD - současný předseda senátu Milan Štěch suverénně vyhrál na Pelhřimovsku, svých 62 procent si držel od začátku až do konce. Zpívající právník Ivo Jahelka, kterého do voleb vyslala T0P 09 a Starostové, skončil se 37 procenty.

„Je to příjemný pocit a uvědomuji si, že mě čeká hodně práce, protože jsem na sebe vzal také určitý kus odpovědnosti ve vedení Senátu,“ říká Štěch, který zasedne v horní komoře už počtvrté.

Senátoři s mandátem od roku 2014 - Kraj Vysočina
autoři: Daniel Burda , lam
Spustit audio