Do muslimského Kurdistánu proudí davy uprchlíků různého vyznání

18. říjen 2014

Do kurdské autonomní oblasti prchají před agresí islamistických radikálů utečenci z Iráku, Sýrie a dalších zemí. Jsou mezi nimi často příslušníci náboženských menšin: křesťané, jezídové, šabakové a další. Převážně muslimský Kurdistán je pro více než milion uprchlíků oáza bezpečí.

Situaci ve městě Ibríl popisuje irácký dominikán Najjeb Michaeel: „Ozbrojenci z Islámského státu jsou od nás asi 25 až 30 kilometrů daleko. Tady v kurdistánské metropoli Irbíl je momentálně klid. Radikálové z Islámského státu si v tuto chvíli nedovolí zaútočit na město. Je plné uprchlíků, utekli jsme sem my křesťané, ale také jezídové a další náboženské menšiny. Město střeží Kurdové a islamističtí radikálové si netroufají na přímý útok.“

Utečenci spoléhají, že je ochrání kurdské ozbrojené milice. Střelivo jim poskytlo i Česko. Prezident Miloš Zeman se tento týden vyslovil pro to, aby Česká republika kromě munice poskytla Kurdistánu na obranu proti islamistům také zbraně. Ty tam zatím dodávají české firmy jen v rámci obchodních kontraktů.

Kurdská autonomie na severovýchodě Iráku se k uprchlíkům staví velmi přívětivě, popisuje bratr Najeeb: „Mezi kurdskými muslimy a tamními křesťany na jedné straně a uprchlíky na straně druhé jsou dobré vztahy, irácká autonomní oblast Kurdistán otevřela utečencům své hranice. Otevřeli jim své domovy, města, své školy i modlitebny. Soužití lidí v Kurdistánu je ukázkou mimořádné solidarity a Kurdové se snaží, aby se s uprchlíky zacházelo důstojně.“

Donya Sahin, 4leté děvče, jehož rodina uprchla z Kobani

Situace utečenců je ale vážná, v oblasti jsou přelidněné uprchlické tábory, chybí potraviny a také hygienické podmínky jsou mnohdy nevyhovující.

„Lidé sem utekli ze svých domovů ve velkém spěchu, často jen s oblečením, které měli v tu chvíli na sobě. Někteří si něco málo přinesli, ale nestačí to. Pracují tu různé charitativní organizace, ale jejich pomoc nestačí. Pomáhají i místní křesťané, všichni včetně kněží, řádových bratří i biskupa se snaží zajišťovat uprchlíkům přístřeší, jídlo, pití a také o ně pečovat po lidské stránce,“ říká irácký dominikánský mnich Najjeb Michaeel a dodává, že akutní problém představuje nedostatek teplého oblečení. Ochlazuje se totiž a lidé trpí zimou.

Sbírky na pomoc uprchlíkům v Iráku a Sýrii organizují například Lékaři bez hranic, Synodní rada ČCE, Člověk v tísni a také Charita ČR.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio