Polsko si připomíná Jerzyho Popieluszka. Od jeho vraždy uplynulo přesně 30 let

Říkali mu duchovní Solidarity a farář dělníků. Polský kněz Jerzy Popieluszko vystupoval hlasitě proti komunistické zvůli. Před třiceti lety - 19. října 1984 - ho zavraždili agenti tajné policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Popieluszkův pomník

Popieluszkův pomník | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Kněz JerzyPopieluszko je pro Poláky symbolem vlasteneckého boje proti komunismu. A je to znát v kostele svatého Stanislawa Kostki ve varšavské čtvrti Žoliborz, kde působil.

„Otec Popieluszko byl mým sousedem, bydleli jsme spolu. Od roku 1978 jsme se přátelili, až do jeho mučednické smrti. Někdy jsem ho na jeho žádost i zpovídal. Byli jsme si velmi blízcí, jako bratři,“ říká dnes osmdesátiletý kněz Czeslaw Banaszkiewicz.

Přehrát

00:00 / 00:00

30. výročí vraždy katolického kněze agenty polské tajné služby připomíná zpravodaj Vít Pohanka

„Byl velmi bezprostřední, komunikativní a otevřený ke každému člověku bez výjimky. Nikoho nenechal bez pomoci. Dokázal darovat vlastní svetr nebo boty, když někomu scházely. A třeba i krajíc chleba. Soucítil prostě s každým trpícím a nemocným člověkem, kdykoli to bylo třeba,“ dodává.

Poláci jsou nesmírně hrdí, že se v roce 2010 Jerzy Popieluszko dočkal blahořečení a nedávno začal ve Francii proces, který má vést k jeho prohlášení za svatého. Jeho význam a odkaz je prý nesporný:

„Nejenom pro polský národ, ale všechny národy na světě. Najděte si na počítači jeho kázání a jsou i dnes aktuální víc, než kdy jindy.“

Portrét Jerzyho Popieluszky na kostele | Foto: Vít Pohanka

Vzor pro mladou generaci

Taková slova se od katolického kněze a osobního přítele Czeslawa Banaszkiewicze dají čekat. Ale co představuje Jerzy Popieluszko pro mladé Poláky?

„Je pro nás příkladem. I v dnešní době se musíme vždycky řídit pravdou, i když nám to může ublížit a může nám to přinést problémy. Musíme se od něj učit, jak mužně vyznávat svou víru,“ říká asi 20letý věřící Krysztof.

Poslední statistiky sice vypovídají o tom, že vliv katolické církve na mladé lidi klesá i v Polsku stejně jako v jiných evropských zemích. Do kostela jich chodí pravidelně nejmíň lidí od roku 1980.

Ale ti, kteří si sem cestu najdou, Jerzyho Popieluszka zjevně dál bez ohledu na věk považují za národního hrdinu a těší se na jeho svatořečení.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme