Vietnam láká výrobce, mezi nimi jsou i české firmy

Výroba v Číně se prodražuje, mnohé zahraniční firmy se proto stěhují do jiných zemí. Láká je např. Vietnam, kde před rokem zahájila výrobu i česká firma Hydra vyrábějící kondenzátory pro různé světové značky bílé techniky. A tyto produkty dnes naopak vyváží právě do Číny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká firma ve Vietnamu

Česká firma ve Vietnamu | Foto: Robert Mikoláš

„Je to elektrický svitkový kondenzátor, který se používá u jednofázových motorů, nebo ve svítidlech,“ ukazuje finální produkt ředitel společnosti Hydra v Danangu Zdeněk Jindrák. Denně jich vyrobí 28 tisíc.

Podnik se 170 vietnamskými zaměstnanci dodávající kondenzátory pro různé světové výrobce bílé techniky stojí v průmyslové zóně v blízkosti přístavu, kterou si vybrali po několikaletém „pátrání“ v různých zemích jihovýchodní Asie. Pronajatý ho mají na 36 let.

„Jednak je to politicky a nábožensky stabilní, klidná země. Geograficky uprostřed mezi našimi největšími zákazníky, kteří jsou v Indii nebo v Číně,“ vysvětluje Jindrák, proč se nakonec rozhodli pro Vietnam a nikoli třeba pro Čínu.

„Čína je momentálně nejen drahá, co se týká výrobních nákladů, ale je tam i nestabilní podnikatelské a průmyslové prostředí.“

Zaměstnavatel musí zajistit teplé jídlo a hradit odborářské příspěvky

Navíc výrobní náklady jsou ve Vietnamu nižší o 20 procent. Ve Vietnamu však musí splnit řadu jiných, pro našince i méně obvyklých podmínek:

„Musíme zaměstnancům pracujícím déle než 6 hodin poskytnout teplé jídlo. To znamená, že vaříme na ranní, odpolední i noční směně.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi ve Vietnamu vyrábějí kondenzátory. S ředitelem firmy Zdeňkem Jindrákem mluvil zpravodaj Robert Mikoláš

„Je také povinnost ze zákona, když zaměstnáváte více než 100 zaměstnanců, založit odborovou organizaci. Příspěvky platí povinně zaměstnavatel.“ O zájemce tak nemají nouzi.

„Je to pro mne výhodné. Nabídku jsem našel na internetu, domů to mám kousek a mám jistý měsíční příjem,“ říká 22letý Thien.

Zahraniční firmy se ale ve Vietnamu potýkají také s jinými problémy, například co se týče obchodování v dolarech.

Místní banky jich totiž mají nedostatek, takže platbu odešlou až v okamžiku, kdy je získají. O něco rychlejší, a tím i výhodnější je to proto v eurech.

Pozor na podvodníky

Pro úspěšné zhodnocení zahraničních investic ve Vietnamu je však podle Zdeňka Jindráka důležitější nenaletět podvodníkům:

„Je jednoduché – a spousta českých firem kvůli tomu skončila tady ve Vietnamu – podlehnout přirozené lidské pohodlnosti. Řeknete si, mám partnera, je Vietnamec, vše mi slíbil, i do projektu přinesl své peníze, tak on to udělá dobře. Neudělá.“

„Vše udělá dobře, ale jen pro svou kapsu, která je nekonečně velká. Takže zůstat sám, dělat si vše sám, věnovat tomu čas, najít dobré lidi. Ale ti nejsou v první řadě, v té jsou zlatokopové,“ připomněl Zdeněk Jindrák.


Zvětšit mapu

Robert Mikoláš, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme