Nepál omezil záchranné práce, Čechy už nepohřešuje. Zatím se však neozvali

Nepálské úřady zveřejnily nový seznam pohřešovaných turistů po sněhové vánici a lavinách v Himálaji. Současně omezily záchranné práce, pohřešují podle agentury DPA už „jen“ 19 turistů. Reuters ale hovoří až o 40 nezvěstných. Nejsou mezi nimi Češi ani Slováci. Českým úřadům se nicméně stále nepodařilo spojit s ještě asi pětadvaceti českými turisty v oblasti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Himaláje

Himaláje | Foto: Fotobanka stock.xchng

České ministerstvo zahraničí se dál snaží přímo na místě zkontaktovat všechny české turisty.

„Pracovník honorárního konzulátu bude na místě obcházet hotely, kontaktovat cestovní kanceláře, šerpy a vylepovat plakátky se žádostí, aby ho čeští občané kontaktovali a podali informace o sobě, případně o dalších turistech,“ popisuje mluvčí resortu Johana Grohová.

„Proces ověřování toho, že naši lidé jsou v pořádku, pokračuje, a počty se samozřejmě neustále mění,“ informuje český velvyslanec v Dillí Miloslav Stašek. Podle něj je možné, že někdo z českých turistů nečekaně změnil trasu.

„To je důvod, proč se ještě snažíme doověřit těch posledních 25, abychom měli jistotu, že nikdo z našich tam není,“ vysvětluje.

Zachránění Češi už mají letenky domů

Helikoptéry už včera evakuovaly také skupinu sedmi českých turistů, kteří uvízli po pádu laviny v regionu Dolpa. Ten je asi 50 kilometrů daleko od nejpostiženější oblasti kolem osmitisícové Annapurny.

Dva z nich jsou teď v péči lékařů a berou antibiotika. Při zdlouhavém postupu hlubokým sněhem totiž prochladili a jeden z nich má dokonce zápal plic.

V rakouských Alpách zahynul český horolezec, zřítil se při sestupu

Číst článek

Podle majitele cestovní kanceláře Livingstone a zároveň vedoucí výpravy Rudolfa Švaříčka je ale jejich stav dobrý.

„Máme ve skupině dva doktory, kteří jsou opravdu perfektní. Takže stav těch dvou není nijak tragický. Jsou to stateční kluci. Teď polehávají, tak uvidíme, co bude zítra,“ upřesňuje.

Ostatní zachránění si dnes krátili čas výletem na kole. Nálada je ve skupině teď už dobrá. Výprava má navíc už koupené letenky a doufá, že se jim všem podaří odletět ve čtvrtek domů.

Kalamitu způsobil tajfun

Právě teď je v Himálaji vrchol turistické sezony. Počasí bývá v tuto dobu slunečné a stabilní, tento týden se však v regionu nepříznivě projevil tajfun Hudhud, který udeřil na pobřeží Indie. Do hor přinesl výrazné ochlazení a sněhovou kalamitu.

V pondělí a úterý hodně nasněžilo. Skupina sedmi Čechů musela pokračovat v pochodu i přes noc. Trasa vedla hlubokým sněhem a bylo 15 stupňů pod nulou. Podle Rudolfa Švaříčka to byla dramatická noc:

„Tady toho sněhu bylo hrozně moc, takže jsme byli odříznutí a nebyla šance na pokračování. Z téhle prekérní situace nám pomohly až helikoptéry. (Záchranáři) měli satelitní telefon, takže nebyl problém jim popsat naši lokalitu.“

Kvůli závalům sněhu v Himaláji přišlo o život nejméně 39 lidí, včetně dvou Slováků. Žádný Čech mezi nimi není. Vyprošťovací akce budou nejspíš trvat ještě několik dní.

kap, Olga Kořánková, Zdeněk Novák, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme