Moštárny na Vysočině jedou naplno, lidé nosí hlavně jablka

Moštárny na Vysočině mají v těchto dnech plno práce. Lidé z celého kraje mají dost jablek a také chuť na čerstvý mošt. Moštárnu a palírnu ve Smrčné u Jihlavy provozuje Vladimír Filip. Hlavně proto, že ho to baví – vydělat se prý na moštování nedá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polská jablka

Polská jablka | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Při příchodu do areálu moštárny ve Smrčné se lze téměř ztratit, celá zahrada je plná uliček z barelů, pytlů a prapodivných strojů. Od vchodu ale mává Vladimír Filip a hned nabízí sklenku čerstvého moštu.

Potvrzuje, že kromě jablek chtějí lidé občas zpracovat i jiné ovoce. „Chtějí hrušky, ale to není ono, jsou takové lepkavé. Ale každý si do toho přidává, co chce, třeba červenou řepu nebo mrkev, má to pak úplně jinou chuť,“ říká Filip.

Velký přístroj, který zpracovává ovoce, vydává pořádný rámus. Vylisovaná šťáva pak v lednici vydrží tři dny, než začne kvasit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O moštování nejen jablek mluví majitel Vladimír Filip, majitel Moštárny ve Smrčné u Jihlavy. Natáčela Kristina Lamperová

„Nevydrží to dlouho, proto je dobré chodit sem lisovat třeba jednou za týden po košíčku, bedýnce. Nebo se to dá zavařit či jinak zpracovat, ale už to ztrácí kouzlo čerstvé ovocné šťávy,“ míní Vladimír Filip.

Šťávu z ovoce dělá nejčastěji pro rodinu nebo pro děti z obce, z toho má radost. Živit se samotnou výrobou by ale nemohl. Za litr moštu si účtuje pět korun.

„Dneska ráno mi volali, že tady jsou a chtějí moštovat. Tak přijdete, vytáhnete drťák, pak jim to namelete, vylisujete, zase to uklidíte, umyjete a vezmete si třeba padesát korun za hodinu práce,“ vysvětluje.

„Přemýšlel jsem, že bych si udělal i nějakou větší linku, ale tam je pak problém, že to je vysloveně sezónní záležitost,“ dodává majitel moštárny.

Nejčastěji lidé moštují na podzim, většinou několik litrů. Vladimír Filip ale pamatuje také na rekord. „Nejvíc jsem zmoštoval 150 pytlů, což je 600 kilo jablek najednou,“ vzpomíná.

Do moštáren je dobré volat vždy předem, většinou jsou v provozu pouze některé dny v týdnu.

Kristina Lamperová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme