Nový autobusový řád omezil spojení z Vlachova Březí do Prahy

Ode dneška platí nový jízdní řád, který omezil autobusové spojení z Vlachova Březí na Prachaticku do Prahy. Dopravce v něm zrušil přímé ranní i podvečerní spoje. Tato informace rozzlobila cestující i starostu města Vlachovo Březí. Dopravce se brání, změny na lince Prachatice-Strakonice-Praha si vyžádaly ekonomické důvody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

autobusová zastávka

autobusová zastávka | Foto: Jan Rosenauer

„To je pro Vlachovo Březí velký problém, kdy jsme nekompromisně odříznuti přímým spojením Vlachovo Březí – Praha a obráceně.“

Místo toho, aby starosta Vlachova Březí Lubomír Dragoun vyjednával po volbách o setrvání na radnici, bojoval za zachování přímého spojení do Prahy. Rozezlilo ho, že dopravce o zrušení autobusů neinformoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na lince Vlachovo Březí-Praha byly omezeny některé autobusové spoje. Svůj postoj vysvětlují dopravce a starosta Vlachova Březí. Natáčel Václav Malina

„Tuto informaci jsem se nedozvěděl zcela oficiálně, je to tak, že mi ji lidé donesli, zejména od šoférů autobusů. Myslím si, že povinností dopravce je změnu jízdního řádu oznamovat nebo vyvěšovat na příslušných zastávkách aspoň sedm dní předem,“ říká.

„Po potvrzení Jihočeského kraje jsem aspoň vytiskl nový jízdní řád a upozornění pro naše obyvatele, kteří to mají na zastávkách vyvěšené a mohou se na to aspoň nějak připravit,“ dodává starosta.

Generální ředitel společnosti ČSAD Autobusy České Budějovice Vladimír Homola pochybení lidí z obchodního oddělení odmítá. „Tomu nevěřím. Myslím si, že toto zveřejňování probíhá dostatečně včas a po schválení,“ je přesvědčen.

Dopravce podle něj nemá povinnost informovat starosty o změnách dálkových linek, ke kterým se rozhodne z ekonomických důvodů.

„Co se týče komerční dopravy, která není dotovaná, předpokládám, že obchodní oddělení to řeší s lidmi, kteří to mají dostat na vědomí. Není to vedení města, ale jsou to zejména klienti, cestující. Není obvyklé, že bychom telefonovali starostovi nebo na jiný úřad, že je tam nějaké omezení dopravy,“ doplňuje Homola.

Ať už upozornění o zrušení autobusových spojů viselo na zastávkách včas, nebo ne, nic nezmění na tom, že autobusy z Vlachova Březí přímo do Prahy nepojedou v 5.50, ve 13.20 ani v 17.50 hodin.

Václav Malina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme