Ceny potravin v Rusku stoupají, ryby a ovoce se dováží z Číny nebo Íránu

Inflace, klesající kurz rublu i zákaz dovozu západních potravin, to všechno způsobilo, že ceny potravin v ruských obchodech stoupají. Nedostatek ale ruští spotřebitelé nepociťují. Vláda považuje zákaz dovozu za prospěšné ruskému hospodářství a domácím zemědělcům slibuje vyšší dotace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stánek s ovocem. Ilustrační foto

Stánek s ovocem. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange

„Potraviny podražily. Ne o moc, ale podražily. Zákazníků nám zatím neubylo. Lidé nakupují to, co kupovali dřív. Co jiného jim taky zbývá,“ říká prodavačka Olga.

V jejím obchodě na předměstí Moskvy nakupují především lidé, kteří nechtějí nebo nemohou platit horentní sumy za potraviny v centru.

Pocítili jsme, že se ceny zvedly, potvrzují zákazníci Pavel a Jurij. Podle nich už západní delikatesy nejsou k mání, proto hledají alternativní ruské výrobky. Zdražení dopadá také na místní seniory.

Přehrát

00:00 / 00:00

Potraviny v Rusku podražily. Vláda chce západní výrobky nahradit domácími nebo těmi z Číny a Íránu. Natáčel zpravodaj v Rusku Martin Dorazín

„Teď jsem přijela z chaty. Tam si vypěstuji většinu toho, co potřebuji. Zavařím, zamrazím a zbytek dokoupím,“ popisuje letitou praxí důchodkyně Jelena Christěnková.

Výběr už není takový, jaký by měl být, ukazuje prodavačka Olga chladicí box, ve kterém dřív ležely francouzské sýry nebo skandinávské ryby.

Některé západní potravinářské firmy otevřely v Rusku vlastní výrobny a jejich produkce se embargo na dovoz netýká. Exkluzivní sýry se zatím domácí produkcí nahradit nepodařilo, ale ryb je dostatečně velký výběr. Levnějšího norského lososa nahradila dražší ruská sjomga nebo plátky pstruha.

Ceny potravin se v Rusku zvedly až o 20 procent

Zůstalo tady prázdné místo po bonbonech a čokoládách ukrajinské firmy Roshen, dodává prodavačka Olga. Jde o sladkosti z čokoládoven nynějšího ukrajinského prezidenta Petra Porošenka a jeho výrobky ruští zákazníci kupovat nechtějí.

Ukrajinci na druhou stranu bojkotují ruské potraviny. V některých obchodech se dokonce objevilo označení: Pozor, toto zboží je z Ruska.

Celkově se ceny potravin v ruských obchodech v důsledku sankcí a následného embarga zvedly až o 20 procent. Ministerstvo zemědělství ale přiznává pouze 10procentní nárůst. Západní agentury předpovídají v zimě další růst cen.

„Naše prognózy neodpovídají odhadu některých ratingových společností. Ceny budou tak o jedno až dvě procenta vyšší než osmiprocentní inflace,“ uklidňuje ruský ministr zemědělství Nikolaj Fjodorov.

Výpadek západních potravin řeší Rusko dovozem masa z Latinské Ameriky, ryb a ovoce z Íránu nebo Číny.

Martin Dorazín, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme