Piloti Lufthansy zahájí v pondělí další stávku za zachování firemního benefitu

Piloti největších německých aerolinek Lufthansa budou znovu stávkovat. Stále se s ní totiž nedohodli na zaměstnaneckých benefitech. Stávka začne v pondělí v jednu hodinu odpoledne a skončí v úterý před půlnocí. Tentokrát se dotkne se všech spojů s letouny Airbus 320 a Boeing 737.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lufthansa, stávka

Lufthansa, stávka | Zdroj: Reuters

Piloti požadují zachování štědré dotace od firmy, pokud se předčasně rozhodnou odejít do penze, což mohou už od 55 let.

Lufthansa jim v současnosti v takovém případě platí 60 procent platu do doby, než začnou pobírat státní důchod. Pro Lufthansu je to ale příliš drahé a chce věk pro čerpání předčasného důchodu posunout.

Půjde už o několikátý protest za poslední měsíce. V pátek stávkovali piloti nízkonákladových aerolinek Germanwings, které jsou dceřinou společností Lufthansy.

V Německu navíc kvůli stávce strojvůdců o víkendu nejezdí dálkové a regionální vlaky. Strojvedoucí chtějí vyšší mzdy a kratší pracovní dobu.

Spory na železnici i v aerolinkách mají společnou zatvrzelost odborů a vedení firem. Jednání se v obou případech prakticky nehýbají z místa. Pokud to bude pokračovat, lze očekávat další a čím dál citelnější stávky.

mta, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme