Koloseum v Liberci zmizí ze seznamu památek, budova se tak může opravit

Budova libereckého paláce Koloseum bude vyškrtnuta ze seznamu kulturních památek. Rozhodlo o tom ministerstvo kultury. Obrátili se na něj majitelé domu, kteří v něm mají chráněné dílny pro zdravotně postižené. Ti chtěli budovu opravit, ale památkáři tvrdili, že se tím Koloseum jako památka znehodnotí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liberecký palác Koloseum je podle odborníků památka, radnice ani nájemníci to nevěděli

Liberecký palác Koloseum je podle odborníků památka, radnice ani nájemníci to nevěděli | Foto: Hana Kubíková (licence CC BY-SA 3.0)

Koloseum potřebovalo zateplit a vyměnit okna. Provozovatelé tamních chráněných dílen Universium dostali řádné stavební povolení. Budova navíc nebyla uvedena jako památka v katastrálních mapách.

Podle Jany Šrýtrové zůstala jen v seznamu kulturních památek, a to omylem. Po devastujícím požáru v roce 1984 už z původní památky nic nezbylo. Za pravdu jim nakonec dalo i ministerstvo kultury.

„Ministerstvo kultury potvrdilo, že není důvod, aby naše budova zůstávala v jakémkoliv registru památek. Bylo to opravdu jen razítko, které tam zůstalo někdy z dob minulých," dodává Šrýtrová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo kultury vyškrtne liberecké Koloseum ze seznamu památek. Místní sdružení tak může pokračovat v opravě. Natáčela Ivana Bernáthová

Má velmi zajímavý historický vývoj od zájezdního hostince až po dnešní podobu, kterou získalo po přestavbě v polovině 70. let, popisuje ředitel Národního památkového ústavu v Liberci Miloš Krčmář.

„Koloseum je spojeno se zajímavými jmény levicového dělnického hnutí, ať je to Karl Liebknecht, spisovatelé Marie Majerová a Stanislav Kostka Neumann nebo z významných prvorepublikových politiků Bohuslav Šmeral,“ dodává Krčmář.

Spor s památkáři způsobil, že někteří sponzoři přestali podporovat chráněné dílny v Koloseu. Provozní ředitelka Simona Svobodová věří, že se sponzoři vrátí. Už teď lepší podmínky dovolily zlepšit nabídku pracovních příležitostí pro handicapované.

„Rozšířili jsme dílnu Mozaika – montáž. Máme zaměstnána nová děvčata. Dělají drobné montážní práce, například kompletují dětské dudlíky,“ popisuje Svobodová.

Výrobky i vaření obědů

Jana Havlová s Blankou Eblovou vytvářejí v sousední dílně z pletiva, křišťálových ověsů a perleťových korálků anděla. Bude svítit v interiéru nějaké společnosti na Vánoce.

„Viděla jsem pletivo a říkala si, že by se to dalo dát dohromady, a k tomu se přidaly ty perličky. Pod to, když se dá svíčka, tak to bude mít odlesky," vysvětluje pracovnice.

V Koloseu mají i gastrodílnu, kde vaří obědy pro zaměstnance různých firem i pro lidi z okolí. Jídlo také rozvážejí.

Hana Vajcová si z Kolosea odváí celou denní nabídku jídel. Pokud bude v podniku, kde pracuje, zaměstnancům chutnat, mohli by si je nechat vozit. Universium by tak nepřímo podpořili.

„Tady ta skupina lidí by měla dostat šanci zapojit se do běžného života jako každý jiný člověk," upozorňuje Vajcová.

Ivana Bernáthová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme