Kulturní dům v Netolicích už deset let chátrá. Zájemce o koupi nenabídl dostatečnou částku

V Netolicích na Prachaticku už 10 let chátrá kulturní dům. Zastupitelé pro něj nenašli smysluplné využití a dokonce uvažovali o tom, že ho nechají zbourat. Když už to vypadalo, že zanedbaný objekt koupí zájemce a promění ho v muzeum techniky, po volbách už je situace jiná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kulturní dům v Netolicích

Kulturní dům v Netolicích | Foto: Václav Malina

„Bývaly tady krásné plesy, na které chodilo až 300 lidí,“ vzpomíná na zašlou slávu kulturního domu v Netolicích čtyřiasedmdesátiletý pan Honza.

Kulturní dům v Netolicích je klasická stavba z let budování socialismu. Pamětní deska u vchodu upozorňuje, že se jedná o víceúčelové společenské zařízení vybudované v Akci Z v letech 1984 až 1987. Některé dříve skleněné díly již nahradily dřevotřískové desky.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Netolicích na Prachaticku už 10 let chátrá kulturní dům. Zastupitelé pro něj nenašli smysluplné využití. Na místě natáčel Václav Malina

Dovádění dětí na střeše dříve společenského zařízení, v současné době ostudy města, sleduje přímo z okna sousedního domu Hana Šipanová:

„Nevadí mi, že hází ze střechy kuličky. Ale není v pořádku, že lezou po střeše. Stav domu je katastrofální. Nejsem si jistá, jestli se s tím ještě dá něco dělat.“

Netoličtí zastupitelé budoucnost kulturního domu řešili několik volebních období. Neosvědčilo se pronajímat ho na diskotéky. Před zbouráním budovu zachránil zájemce, který ji chtěl koupit pro muzeum techniky. Jenže snížení ceny objektu z bezmála pěti milionů korun na 400 tisíc se někomu nelíbilo, a tak poslal anonymní stížnost na ministerstvo vnitra. Dnes již bývalí zastupitelé se zalekli a kupní smlouvu neschválili.

„Za tento barák 400 tisíc, to se zdá drobet málo, ne? Za to si koupíte 3+1,“ podotýká Honza.

Nový starosta Netolic Vladimír Pešek za Nezávislé počká na výsledek kontroly z vnitra: „Ať tam bude cokoliv, základem je pořádně to zateplit. Zkulturnit. Pokud by do toho mělo jít město, tak jedině přes dotace. Jiná možnost není.“

Stav kulturního domu v Netolicích může ještě zhoršit zima. Zabezpečení objektu, který je odpojený od topení, může stát další desetitisíce, možná statisíce korun.

Václav Malina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme