NKÚ: Z ministerstva kultury se ztratilo sedm předmětů, mezi nimi i obraz Zrzavého

Na ministerstvu kultury se ztratil obraz Jana Zrzavého s názvem Karlachovy sady v hodně dvou a půl milionu korun. Upozornil na to dnes Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který prověřoval hospodaření resortu za období mezi lety 2011 a 2013. Ke ztrátě zřejmě došlo při stěhování části majetku převáděného na nově vzniklý Státní fond kinematografie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obraz Jana Zrzavého Karlachovy sady

Obraz Jana Zrzavého Karlachovy sady | Foto: NKÚ

Kontroloři poukazují na to, že v době stěhování nemělo ministerstvo s fondem uzavřenou žádnou smlouvu o převodu majetku, takže nezajistilo jeho řádnou ochranu.

„V průběhu stěhování se ztratilo sedm předmětů. Jedním z nich byl obraz Jana Zrzavého s názvem Karlachovy sady,“ píše NKÚ ve zprávě, kterou zveřejnil na svém webu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ke ztrátě obrazu a dalších věcí na ministerstvu kultury se vyjádřil šéf rezortu Daniel Herman

I když ministerstvo ztrátu loni nahlásilo policii, bylo to až sedm měsíců poté, co k události došlo. „Důvod časové prodlevy kontrolorům ministerstvo nijak nevysvětlilo,“ uvedla mluvčí NKÚ Olga Málková. Navíc resort nahlásil policii pouze ztrátu obrazu a ne dalších věcí, které se při stěhování také ztratily.

„Když bylo zjištěno zmizení obrazu po stěhování, které bylo realizováno v březnu loňského roku, paní ředitelka na skutečnost upozornila a 9. října loňského roku ministerstvo kultury podalo oznámení o podezření z trestné činnosti na neznámého pachatele. Proč to trvalo tak dlouho, nevím. Já jsem v té době na ministerstvu nebyl. Každopádně odpovědná osoba – paní ředitelka – se k tomu postavila velmi dobře, že na to upozornila," poznamenal ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Policie však konkrétního viníka ztráty obrazu nenašla a případ odložila. „K jeho prošetřování se vrátí ve chvíli, kdy vyvstanou jakékoli nové okolnosti,“ řekl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

V březnu 2013 vedla resort kultury Alena Hanáková (za TOP 09), kterou pak v červenci vystřídal ministr Rusnokovy vlády Jiří Balvín. Daniel Herman podle svých slov nechápe, jak se mohl tak vzácný obraz ztratit.

„Je skutečně skandální, že se minulé vedení nedostatečně zabývalo kontrolou. Byla to špatná péče o svěřený majetek. Něco takového nelze tolerovat,“ opřel se Herman do minulého vedení resortu.

Na věci je zajímavá také cena ztraceného díla. Obraz měl podle účetních záznamů ministerstva pořizovací hodnotu 10 tisíc korun, odborný odhad ho po zmizení nechal ocenit na téměř 2,5 milionu korun.

Podle Martina Kodla, soudního znalce se specializací na české malířství 19. a 20. století, současná cena odpovídá. Rozdílné částky by se podle něj daly vysvětlit dobou, kdy byl obraz pořízený. Dílo se mohlo dostat do majetku státu v padesátých, šedesátých nebo sedmdesátých letech, kdy ceny obrazů, hlavně z období moderny, byly velmi nízké.

„To, že se objevil v evidenci ministerstva kultury v roce 1985 za cenu 10 tisíc, není zas až tak neobvyklé,“ podotkl Kodl.

Nový vnitřní kontrolní systém

Kontrola majetku resortu už je nyní podle Hermana pečlivější. „My jsme od mého nástupu provedli mimořádnou inventarizaci a zjistili jsme, že škodní i likvidační komise špatně fungovaly. Tyto orgány jsme změnili, zavedli jsme vnitřní kontrolní systém skladového hospodářství. O svěřený majetek je třeba se odpovědně starat," dodal ministr.

Celkem se kontrola NKÚ se týkala majetku v hodnotě 657,7 milionu korun a finančních prostředků ve výši téměř 34 milionů korun.

Kontroloři našli významné nedostatky v řadě oblastí – od účetnictví přes inventarizaci, přepisy majetku na jiné instituce, pronajímání a nájem majetku až po konzultační, poradenské a právní služby.

Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme