ANO, ČSSD a Trojkoalice se v Praze shodly na základních bodech programu

ANO, ČSSD a Trojkoalice se v Praze dohodly na stavbě metra D a na levnějším ročním jízdném v MHD. Chtějí taky zachovat bezplatnou dopravu pro děti a seniory, shoda je i na nulové toleranci hazardu. Strany uzavřely dohodu, která je prvním krokem ke koaliční smlouvě na pražském magistrátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magistrát hlavního města Praha

Magistrát hlavního města Praha | Foto: Tomáš Adamec

Každá ze tří stran do programu promítla své hlavní priority. Například hnutí ANO transparentní řízení radnice i transparentní správu majetku hlavního města.

Sociální demokraté ze svých priorit prosadili stavbu metra D jako samostatné linky a to od Náměstí Míru až do Písnice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražské hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice se dohodly na základním programu. Podrobnosti od redaktorky Věry Masopustové

"Dále jsme prosadili, že zachováme jízdné zdarma pro věkové skupiny do 15 let a od 65 let v městské hromadné dopravě. Samozřejmě jsme také prosadili své priority v oblasti sociální, zdravotní nebo popřípadě v oblasti bydlení,“ popsal místopředseda pražské ČSSD Karel Březina.

Trojkoalice, ve které se sešly Strana zelených, KDU-ČSL a Starostové a nezávislí, se zaměřila na ochranu prostředí, rodinu a stejně jako ČSSD dopravu. Chce víc míst ve školkách, vyšší ochranu některých území, jako je například Vidoule a Trojmezí, a zklidnění severojižní magistrály.

Do dohody prosadila i zlevnění roční jízdenky na MHD o 1100 korun na zkušební dobu dvou let. Při tom se Trojkoalice podle jejího lídra Petra Štěpánka inspirovala ve Vídni.

„Ve Vídni snížili o 18 procent cenu tramvajenky, došlo k nárůstu cestujících, tím pádem k vyrovnání příjmů dopravního podniku, a přitom je to pro Vídeň levnější. Takže v Praze jsme navrhli totéž - zlevnění roční tramvajenky na 3650 korun - a předpokládám, že se to vydá stejným směrem jako ve Vídni,“ poznamenal Štěpánek.

O postech se bude jednat ve středu

Zástupci hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice o programu jednali na pražském magistrátě přes tři hodiny. Žádný větší problém údajně neřešili. O bodech, na kterých shoda tak docela nebyla, nechtěli vyjednavači mluvit. Prý jsou to jen detaily technického charakteru.

„S dokumentem, který jsme připravili, půjdeme do našich klubů, tam představíme, k čemu jsme se dopracovali a necháme si to schválit,“ nastínila další postup šéfka týmu ANO Adriana Krnáčová a doplnila:

„Další setkání se bude konat ve středu, kdy budeme diskutovat o personálních otázkách, zastoupení v radě a jednotlivých výborech.“

Všechny tři strany, které jednají o koaliční vládě v Praze, si potvrdily svůj zájem na spolupráci s Piráty. ANO, ČSSD a Trojkoalice totiž budou mít v 65členném zastupitelstvu většinu jen o jeden hlas.

Podpora čtyř zastupitelů České pirátské strany by se jim hodila. Nabídnou jí proto vedení kontrolního výboru. Piráti o podpoře uvažují jen v případě, že projednávané věci budou odpovídat jejich prioritám.

Výsledky voleb do městského zastupitelstva - Praha | Foto: Český rozhlas

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme