Denní centrum pro postižené v Úpici na Trutnovsku končí, město hledá řešení

V Úpici na Trutnovsku krachuje centrum pro zdravotně postižené. Každý den ho přitom využívají děti a dospělí s mentálním i tělesným postižením. Situaci se snaží řešit město ve spolupráci s Královehradeckým krajem, čeká na odpověď Ministerstva pro místní rozvoj.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Postižené děti

Postižené děti | Foto: Jana Žáková

„Nenají se, nesedí. Všechno se musí dělat s ním,“ popisuje situaci svého třináctiletého syna Eva Frieblová. Přestože má její syn čtvrtý, tedy nejtěžší stupeň postižení, rodiče ho odmítají dát do ústavu. Několik let ale využívali denní centrum, kde většinou Josef stráví celé dopoledne.

Pobyt v centru hendikepovanému prospívá: „Rozkvetl ve vnímání nejbližšího okolí. Kontakt s personálem i ostatními klienty mu dává do života to, že se nebojí,“ potvrzuje otec Josef Friebl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Denní centrum v Úpici končí, město a kraj hledají náhradní řešení, informuje repotrér ČRo Václav Plecháček

Denní centrum Beránek ale v prosinci ukončí svoji činnost. Podle rodičů klientů má dlouhodobě finanční problémy, potvrzují je i zaměstnanci. „Jsem tu rok a už jsem sem nastupovala za zvláštních podmínek. Dvě kolegyně odešly, protože nedostávaly výplatu,“ potvrzuje Kateřina Hofmanová.

„Není možné to ekonomicky udržet. Ani já už nemám sílu se dál angažovat,“ připouští problémy zřizovatel a provozovatel Jaroslav Prouza.

Město Úpice se snaží situaci řešit, téměř jisté přitom je, že se centrum bude muset přestěhovat. Jednou z možností je vytvořit odpovídající podmínky v nedalekém domě s pečovatelskou službou, tomu ale zatím brání smlouva uzavřená s Ministerstvem pro místní rozvoj.

„Před několika lety jsme dostali mnohamilionovou dotaci na výstavbu domu s pečovatelskou službou, tam je podmínka, že dům musí být mnoho let pro tu službu,“ vysvětluje Jindra Pavlišová ze sociálně správního odboru města Úpice.

Další centra problémy nemají

Radnice tak požádala ministerstvo o souhlas s přestavbou části pečovatelského domu tak, aby mohl sloužit i zdravotně postiženým a momentálně čeká na odpověď.

Pomocnou ruku je přitom připravený podat i Královehradecký kraj. „Kraj je připraven případný vznik a provoz v roce 2015 finančně podpořit,“ potvrzuje koordinátor plánování sociálních služeb Jiří Zeman.

Na Královehradecku je v současné době 14 podobných center, která se starají o 230 klientů. Žádnému dalšímu přitom podobný krach nehrozí.

Václav Plecháček, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme