Cestující na mezistátních letech mířících do Česka musí vyplňovat dotazník kvůli ebole

Ministerstvo zdravotnictví zavedlo kvůli ebole kontroly cestujících na pěti mezinárodních letištích v Česku. Opatření začalo platit v osm hodin ráno. Cestující na mezistátních letech musí vyplňovat takzvanou příletovou kartu. Podle informací ČRo ale systém zatím neběží, jak by měl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto)

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Pasažéři mají dotazník vyplnit ještě na palubě letadla. Musí v něm uvést, kde se pohybovali 42 dní před cestou. To je dvojnásobek inkubační doby viru ebola.

Cestující, kteří ve stanovené době navštívili Libérii, Guineu nebo Sierru Leone se navíc musí nechat vyšetřit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na pražském Letišti Václava Havla začaly kontroly pasažérů mezistátních letů kvůli ebole. Mluvil o nich hlavní hygienik Vladimír Valenta

Na pražském letišti Václava Havla mezi 1. a 2. terminálem kvůli tomu vzniklo specializované pracoviště s nepřetržitým provozem. Lékaři rizikovým cestujícím změří teplotu bezdotykovým teploměrem a budou dál zjišťovat podrobnosti jejich pobytu v cizině i v Česku.

„V případě, že by měl cestující nějaké zdravotní potíže, tedy zvýšenou teplotu plus obtíže, které by mohly svědčit pro infekci, bude převezen na infekční kliniku Nemocnice Na Bulovce, kde bude dál vyšetřen,“ popisuje Zdeňka Jágrová, vedoucí protiepidemického odboru pražské hygienické stanice.

„Ebola je onemocnění, které se nepřenáší vzdušnou cestou. Rizikový kontakt není do jednoho metru vzdálenosti od rizikového pacienta. Pokud nemá projevy, tedy nezvrací, nekrvácí atd.,“ podotýká Jágrová.

Příletová karta EBOLA

Číst článek

Trochu jiné to bude na letištích v Ostravě, Brně, Pardubicích a Karlových Varech. „Zastoupí to orgány krajských hygienických stanic. V případě, že tam takový pasažér bude, dostane kontakt na hygienické stanice a spojí se s nimi,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

O opatřeních na pražském Letišti Václava Havla mluvila Zdeňka Jágrová, vedoucí protiepidemického odboru pražské hygienické stanice

Pokud cestující dotazník nevyplní, může dostat pokutu až 10 tisíc korun. „V případě, že by byl skutečně rizikovým, tak jsme pak v režimu trestního zákoníku,“ popsal hlavní hygienik Vladimír Valenta. Cizincům v takovém případě hrozí i zákaz vstupu do země.

Za první várku příletových karet ministerstvo zaplatí do sta tisíc korun, v první fázi jich resort nechal vytisknout 300 tisíc. Toto množství vystačí zhruba na 3 týdny leteckého provozu.

„Vycházíme z množství cestujících, kteří do České republiky přilétají. Je to nějakých 15 až 17 tisíc denně,“ uvedll Vladimír Valenta.

Cestující, kteří do Prahy během dopoledne přilétají letadly zahraničních leteckých společností, ale o kontrolách nic nevědí. Na palubách letadla dotazníky nedostávají.

Kontrolní systém nefunguje stoprocentně

Podle informací Českého rozhlasu dostaly zahraniční společnosti karty v elektronické podobě, aby si je pro cestující vytiskly. To se ale nestalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

O opatřeních proti šíření eboly mluvil Pavel Gruber, ředitel organizace Lékaři bez hranic v ČR

Ministerstvo zahraničí už ale karty vytisklo a bude je zahraničním aerolinkám dávat k dispozici. Systém se proto naplno rozběhne až v následujících hodinách a dnech.

„Už při zavádění opatření jsme avizovali, že zahraniční společnosti, které létají do Prahy třeba jen několikrát týdně, si teprve nabírají příletové karty. Berou si je do centrály a budou je distribuovat na další lety. Bude tedy pár dní trvat, než to u zahraničních společností naběhne. U tuzemských společností ČSA a Travel Servis byly karty zajištěny bezprostředně,“ vysvětluje hlavní hygienik a náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Valenta.

Francie připravuje svá zdravotnická zařízení na přijímání pacientů s ebolou

Číst článek

Nová povinnost se týká i ostravského letiště. Podle provozního ředitele Michala Holubce přilétá v zimní sezoně do Ostravy měsíčně ze zahraničí několik tisíc lidí. První turisté, kteří budou muset formulář vyplňovat, přiletí večer z Londýna.

„Ta idea je taková, že cestující dostane kartu již na palubě a vyplní ji před přistáním tak, aby palubní personál mohl palubní karty posbírat a předat našemu letištnímu personálu,“ řekl Holubec.

Kontroly cestujících kvůli ebole už zavedli ve Spojených státech amerických, Kanadě, Francii nebo Velké Británii.

Americké úřady zpřísňují pravidla pro zdravotníky léčící pacienty nakažené virem ebola

Číst článek

„Tomuto opatření rozumím tak, že pokud se chce skutečně zabránit rozšíření epidemie, tak je důležité vědět, s kým potenciálně nakažený člověk mohl přijít do styku,“ řekl k letištním kontrolám Pavel Gruber, ředitel organizace Lékaři bez hranic v ČR.

„Tedy jestli to má vést k tomu, že úřady budou velmi rychle vědět, vedle koho ten člověk seděl, s kým se potkal na letišti, s kým se potkal před nástupem do letadla, pak to opatření může mít smysl.“

„Evropa se snaží. Jak se ukázalo, můžou být problémy v nějakých opatřeních. Podezřelé nákazy ve Španělsku ukazují, že tam skutečně byly chyby v bezpečnostních postupech. Buď nebyly stanovené, nebo nebyly dodržené. To stejné je v Americe.“

"To znamená, pokud se kvalitně stanovené postupy dodržují, tak riziko nákazy by mělo být skutečně minimální,“ zdůraznil Pavel Gruber.

Ebola ve světě | Foto: Český rozhlas

Jaroslav Skalický, ČRo, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme