Přístroje ICD zachránily v Česku před náhlou srdeční smrtí téměř 25 tisíc lidí

Přístroj s názvem implantabilní kardioverter-defibrilátor (ICD) o velikosti kapesních hodinek už 30 let zachraňuje životy v České republice. Používá se k prevenci náhlé srdeční smrti. Celkem jich lékaři voperovali skoro 25 tisíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Technologie ICD prodělaly za 30 let velký vývoj

Technologie ICD prodělaly za 30 let velký vývoj | Foto: IKEM

„Já jsem o něm dlouho ani nevěděl, až jsem zažil arytmickou bouři. Následovala jipka, helikoptéra, IKEM, kde mě dali dohromady. Zjistili, že šestnáctkrát jsem dostal výboj defibrilátoru, což snížilo baterii, ale mně to zachránilo život,“ popisuje život s přístrojem pacient Josef Laža.

První přístroj na úpravu srdečního rytmu voperovali lékaři v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny právě před 30 lety, 31. října 1984, devětadvacetiletému muži. Byl to první zákrok v zemích bývalého východního bloku.

Původní přístroj implantovaný vážil téměř 300 gramů a musel se voperovat přímo do břišní stěny. Elektrody se našívaly na povrch srdce po otevření hrudníku.

Přednosta Kliniky kardiologie IKEM Josef Kautzner (vlevo) | Foto: IKEM

Současná zařízení jsou podstatně menší a jejich implantace je snadným výkonem - výkon se provádí podobně u vkládání kardiostimulátoru v místním znecitlivění z malého řezu pod klíční kostí. A lékaři mohou díky nim dokonce monitorovat chod srdce i přístroje na dálku.

„Implantabilní kardioverter-defibrilátor slouží k tomu, že monitoruje srdeční rytmus pacienta a v případě, že vznikne život ohrožující arytmie, jako je fibrilace komor, tak vydá výboj, který přeruší arytmii a pacientovi zachrání život. Obsahuje čipy a umožňuje monitoraci pacienta posíláním dat na dálku,“ vysvětlil funkci přístroje přednosta Kliniky kardiologie IKEM Josef Kautzner.

V současné době v Česku existuje 17 akreditovaných center, která implantaci přístroje provádějí. Za tři desítky let bylo voperováno téměř 25 tisíc přístrojů. Průměrný věk pacientů je 65 let, cena přístroje se pohybuje mezi 270 až 345 tisíci korun.

Implantace ICD 1984 - 2013 | Foto: IKEM

Martin Hromádka, Dominika Bártová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme