Indonéská politika aneb Demokracii je třeba chránit

21. říjen 2014

Politická stará garda možná prohrála boj o prezidentskou funkci, ale je rozhodnuta pevně držet moc. V nočních hodinách poslední schůze parlamentu změnily strany spojené s elitou země pravidla místních a provinciálních voleb.

Nováčci, kteří by chtěli zopakovat úspěch, jehož dosáhl nový prezident Joko Widodo, to teď budou mít těžké.

Japonský deník Japan Times dodává, že kořeny indonéské demokracie jsou křehké a budou se muset ještě hojně zalévat. Elita, která více než 30 let ovládala politiku, je pevně zakopána v pozicích, které umožňují rozbujelou korupci. Na tom moc nezměnil ani pád druhého indonéského prezidenta Suharta v roce 1998.

Roku 2005 byly zavedeny demokratické reformy, které poskytly občanům přímý vliv na výběr jejich vůdců. Díky tomu mohl Joko Widodo, zvaný Džokowi, překonat handicap skromného původu – býval truhlářem – a dostat se k politické moci. Byl dvakrát zvolen starostou města Solo na centrální Jávě a roku 2012 se po přímých volbách stal guvernérem hlavního města Jakarty.

Letos v červenci Džokowi porazil v indonéských prezidentských volbách penzionovaného generála Prabowa Subianta, zetě bývalého prezidenta Suharta, který byl obviňován, že jako vojenský velitel porušoval lidská práva. Džokowiho vítězství by mohlo být mezníkem indonéské politiky, protože nový prezident jako první veřejný činitel nepochází z jejího hlavního proudu.

Čtěte také

Nikdo nečekal, že dosavadní elita přizná porážku, ale po úvodních protestech nakonec ustoupila. Odvetný úder přišel minulý měsíc, když poslanecká sněmovna odhlasovala konec přímých voleb guvernérů provincií, šéfů okresů a starostů. Napříště je budou jmenovat místní zastupitelstva. Toto rozhodnutí podpořily strany, které stály za poraženým prezidentským kandidátem.

Generál Prabowo sice prohrál soutěž o prezidentskou funkci, ale jeho strana i stoupenci budou mít v příštím parlamentu většinu, která si prosadí, co chce. Její přívrženci tvrdí, že Indonésie nepotřebuje tolik voleb, které rozhodují každých pět let o 542 místních správách a stojí vládu spoustu peněz. Nutno dodat, že země má 230 milionů obyvatel, většinou muslimů.

Jakarta

„Demokracie je nyní příliš drahá,“ řekl místopředseda strany generála Prabowa. Některé statistiky ukázaly, že více než polovina místních zvolených politiků byla obviněna z korupce. Odpůrci přímých voleb také tvrdí, že podněcují násilí při volebních kampaních a narušují společenskou tkáň obrovské a různorodé Indonésie.

Zastánci voleb tyto obavy odmítají s tím, že je to jen argumentace staré gardy, která se zoufale snaží, aby si uchovala vlastní výsady.

Indonéský Ústavní soud na počátku roku rozhodl, že roku 2019 by se měly konat volby do obou komor parlamentu současně, což významně sníží jejich náklady. Přívrženci přímých místních voleb připomínají, že korupce zasahuje všechny strany včetně těch, které budou rozhodovat o nových šéfech místních správ.

Kromě toho citují studie, které ukázaly, že více než 90 procent místních voleb bylo pokojných a že přímé volby redukují násilí během pětiletého volebního cyklu.

Odpůrci poslední změny volebních pravidel jsou přesvědčeni, že je to pokus zničit malé místní strany, jejichž vznik reaguje na místní nářky. Poslední změna má podle nich zajistit, že etablovaná elita v Jakartě bude dál ovládat indonéskou politiku. Letošní prezidentské volby, jež vyhrál politik, který k této elitě nepatří, provázely průzkumy veřejného mínění, podle nichž 81 procent Indonésanů podporuje přímé místní volby.

Někteří politici už prohlásili, že se proti rozhodnutí poslanecké sněmovny odvolají k ústavnímu soudu, ale není jasné, zda se dá nový zákon zvrátit. Jeho přívrženci tvrdí, že místní zastupitelstva jsou volena, takže nová volební pravidla jen ustavují nepřímou demokracii. Pomoc by mohla přijít z nečekané strany.

Odcházející prezident Susilo Bambang Yudhoyono se vyslovil pro přímé volby, ale neinstruoval své spolustraníky, jak mají hlasovat. Nyní prý chystá dekret, který by nový zákon zvrátil. Zdá se, že Yudhoyono nechce, aby jeho pověst poškodil ústup demokracie, jemuž jen nečinně přihlížel. Jeho dekret by však vyžadoval souhlas parlamentu, a ten není v žádném případě jistý.

Komentář japonského deníku Japan Times uzavírá, že lítost končícího indonéského prezidenta by měla upozornit demokraty všude na světě včetně Japonska, že demokracie je křehká a že by ji měla chránit stálá bdělost občanů.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Jan Černý
Spustit audio