KDU-ČSL možná nepodpoří vetovaný zákon o dětské skupině, chce záruky pro lesní školky

Při hlasování o dětských skupinách možná nebude vládní koalice jednotná. Zákon o dětských skupinách, který zavádí konkrétní hygienické podmínky pro alternativní péči o předškoláky, už vetoval prezident Miloš Zeman. Poslanci by o normě měli znovu hlasovat v pátek. Zatímco hnutí ANO a ČSSD bude hlasovat proti Zemanovu vetu, lidovci zatím s podporou vládní verze novely váhají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lesní školka v Toulcově dvoře

Lesní školka v Toulcově dvoře | Foto: Klára Bílá

Poslanci KDU-ČSL se obávají, že zákon o dětských skupinách lesní školky a jim podobná zařízení zlikviduje. A to přesto, že se ministerstva školství, zdravotnictví, práce a sociálních věcí zavázala, že tomu tak nebude.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zákonu debatovali Jiří Mihola, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL a Radka Maxová, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiky (ANO)

„Je třeba mít jasné záruky toho, že poškozeny nebudou. Že by vznikla taková novela, která by umožnila existenci těmto zařízením. Takže je tady samozřejmě k debatě, nebo další diskusi, že nakonec tento zákon nezíská podporu,“ řekl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.

Naopak poslanci hnutí ANO chtějí veto prezidenta přehlasovat. Proč, vysvětlila jeho expertka na sociální oblast poslankyně Radka Maxová:

Poslanci projednají státní rozpočet i prezidentská veta dvou zákonů

Číst článek

„Myslím si, že náš klub by měl podpořit tento návrh, protože se jedná o vládní návrh. A tento vládní návrh, jak víme, se připravoval 8 let. Myslím si, že je to dobrý návrh. A pokud Asociace lesních klubů využije námi podanou ruku, věřím tomu, že do roka se potkáme a řekneme si: ano, dokázali jsme to.“

Čtyři podmínky pro lesní školky

Lesní školky přejdou pod ministerstvo školství. Musí proto splnit čtyři požadavky: zápis do registru, plnění rámcových vzdělávacích programů, umožnění návštěv školní inspekce a plnění hygienických požadavků.

Ty by podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka z ČSSD neměly být přehnané, ale základní hygienický standard, jak řekl, zůstat musí.

„Co se týče organizací, které provozují dětské kluby, zejména pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí, tak s nimi jednáme,“ zopakovala šéfka ministerstva práce Michaela Marksová.

"Nemusí mít žádné obavy, že je zavřeme. Je to ministerstvo práce a sociálních věcí, které bude dětské skupiny registrovat. V žádném případě nechceme lesním školkám ublížit.“

Zákon v poslanecké verzi podpoří také hnutí Úsvit. ODS se o postoji rozhodne podle šéfa svých poslanců Zbyňka Stanjury až těsně před hlasováním i na základě vystoupení ministryně Marksové. Proti návrhu budou hlasovat komunisté.

Debata o normě se čeká dlouhá. Poslanci proto přesunuli její projednávání na pátek, aby na ni měli víc času.

Milan Kopp, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme