Richard Seemann: Němečtí Zelení žádají nasazení Bundeswehru proti Islámskému státu

21. říjen 2014

Strana Spojenectví 90/Zelení se vyslovila v Bundestagu, aby byl Bundeswehr nasazen proti teroristickým milicím Islámského státu. Podle názoru její vedoucí političky Katriny Göringové by se tak mělo stát na základě mandátu Organizace spojených národů, který by mělo prosazovat Německo.

Musí jít o robustní mandát, protože Islámský stát lze porazit pouze vojenskými prostředky, a proto jsou Zelení připraveni podpořit pozemní nasazení vojenských sil v případě udělení příslušného mandátu OSN.

Děje se tak podle jejich názoru po „velké tragické chybě“ vlády v Ankaře, která vojensky nezasahuje do boje mezi Kurdy a islamisty o syrsko-turecké pohraniční město Kobani.

Spolkový ministr zahraničí, sociální demokrat, Frank-Walter Steinmeier, výzvu na nasazení pozemních sil v Sýrii za současné situace ale generálně odmítá.

To nemá nic společného se solidaritou Německa, které zásobuje Kurdy zbraněmi. Především ani ostatní země nevysílají své pozemní síly proti Islámskému státu včetně Američanů, prohlásil ministr zahraničí.

Čtěte také

Islámský stát na základě iniciativy Zelených vyzval k útokům proti Německu. V jeho propagandistickém magazínu uveřejnil výzvu proti křižáckému tažení proti této teroristické organizaci.

Je důležité je provést proti všem zemím, které patří k alianci proti Islámskému státu. Především proti Spojeným státům, Velké Británii, Francii a Německu a jejich občané musí být napadeni všude, ať se nacházejí kdekoliv, praví se v prohlášení Islámského státu.

Kobani na turecko-syrské hranici

Aktuálním problémem se pro spolkovou vládu v současné době stává příliv azylantů. Německo se stalo na základě OECD ve světovém měřítku druhou zemí po Spojených státech, kam směřují kroky uprchlíků z krizových oblastí.

V důsledku prudkého nárůstu v poslední době jsou záchytné tábory přeplněny a azylanté nemají ani kde přespávat. Mnichovský vrchní starosta proto vyhlásil zákaz dalšího přijímání uprchlíků.

Kritická situace nastala i ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Sociálními demokraty řízené spolkové země se proto rozhodly zavést urychlené azylační řízení pro uprchlíky z extrémně nejistých zemí.

Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky bude muset být personálně posílen, protože v současné době na jejich vyřízení čeká 120 tisíc azylantů. Do Berlína se proto sjedou ministři vnitra spolkové republiky, aby se poradili o islámském nebezpečí a připravili protiopatření.

Spustit audio