Údajný radikál záměrně najel do dvojice kanadských vojáků, jeden nepřežil

Kanadská policie v pondělí zastřelila muže, který autem najel do dvojice vojáků a vážně je zranil. Jeden z nich později těžkým zraněním podlehl. Za útokem stál pětadvacetiletý muž, o němž shromažďovala informace místní protiteroristická policie a který se v poslední době radikalizoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Experti prohledávají místo incidentu

Experti prohledávají místo incidentu | Zdroj: Reuters

Útočník najel na dvojici vojáků na parkovišti poblíž Montrealu. Policie poté začala pronásledovat jeho auto, které se během divoké honičky ve městě Saint-Jean-sur-Richelieu několikrát převrátilo. Když pak z vozu vystoupil, policie jej zastřelila.

U jeho těla policisté našli na zemi nůž; zda ho měl v ruce během střelby, však úřad nesdělil. Muž zemřel o několik hodin později, uvedla agentura AP.

Jeden z vojáků, který později zemřel, byl hospitalizován s těžkými zraněními, druhý je zraněn méně vážně.

Případ vzdáleně připomíná loňskou vraždu britského vojáka Lee Rigbyho, jehož nejprve dvojice britských muslimských radikálů afrického původu v Londýně porazila autem a poté ubodala.

Policie neuvedla, zda měli napadení příslušníci kanadské armády v době útoku na sobě uniformy, či byli v civilu.

Incident znepokojil premiéra

Kanadský premiér Stephen Harper označil incident za znepokojivý. Radikálové z hnutí Islámský stát pohrozili útoky občanům západních zemí včetně Kanady, které se účastní úderů vedených Američany na pozice islamistů v Iráku či Sýrii.

Není však jasné, zda měl zastřelený muž na irácké extremisty nějaké vazby.

Kanadská vláda podle agentury Reuters neupřesnila, jakým způsobem se útočník "zradikalizoval". Tento termín se nicméně používá pro Kanaďany, kteří podporují militantní islamistická hnutí.

Místní média řidiče identifikovala jako Martina Couture-Rouleaua, který žil v Quebecu. Jeho sousedé vypověděli, že asi před rokem začal být v kontaktu s radikálnímu muslimy.

Experti prohledávají místo incidentu | Foto: Reuters

Zvětšit mapu

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme