Vymáhání alimentů po nové partnerce otce dětí: neuspějete

8. říjen 2014
Žurnál servis

Mnozí muži jsou přeborníci v disciplíně „jak se vyhnout placení alimentů“. Nemají žádné oficiální příjmy, a tak se jejich bývalá partnerka nemůže domoci peněz, které by potřebovala pro své děti. Co když si ale muž najde novou ženu, která plat má - můžou se alimenty hradit z jejích peněz? Ptali jsme se Aleny Hostašové z občanské poradny v Třebíči.

Odpověď zní: nemůžou. „Tento závazek nespadá do společného jmění manželů, podobně jako například dluh na zdravotním pojištění nebo pokuty, a současná manželka za něj nenese odpovědnost,“ vysvětluje Hostašová.

Zcela bez starostí nicméně dlužníkova manželka být nemůže. Měla by si určitě obstarat dokumenty o tom, že věci v domácnosti, kde s mužem žije, jsou její. „V případě, že by proti otci dítěte byla nařízena exekuce, může být partnerka - stejně jako manželka či jiné osoby, které s povinným žijí v domácnosti - postižena například tím, by při mobiliární exekuci došlo k zabavení majetku, který je sice její, ale ona by nebyla schopná prokázat, že je vlastníkem,“ varuje Hostašová.

K účtu či mzdě nové partnerky dlužníka by exekutor neměl mít přístup; může se ovšem stát, že na ně exekuci omylem uvalí. „V tu chvíli se postižená může bránit podánímnávrhu na zastavení exekuce. Občanské poradny jsou schopné poskytnout vzor a komentář, a poradit, jak postupovat; návrh se podává přímo k exekutorovi,“ vysvětluje Hostašová.

Otcové, kteří neplatí výživné, by si ovšem měli uvědomit, že nejenže poškozují své děti, ale také se vystavují hrozbě trestního stíhání. Za neplacení alimentů mohou jít do vězení až na dva roky, nebo mohou přijít o řidičský průkaz.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio