V rámci protikorupčních opatření by se mohla změnit i pravidla pro financování stran

Vládní rada proti korupci představila nový plán boje proti úplatkářství. Kromě nového zákona o státním zastupitelství nebo zadávání veřejných zakázek chce nastavit i pravidla pro financování politických stran. Návrh chce rada vládě předložit v polovině listopadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vláda je proti zrušení imunity zákonodárců, jak navrhla TOP 09. Na TK o tom informoval ministr pro legislativu Jiří Dienstbier z ČSSD

Vláda je proti zrušení imunity zákonodárců, jak navrhla TOP 09. Na TK o tom informoval ministr pro legislativu Jiří Dienstbier z ČSSD | Foto: vlada.cz

Až 120 miliard eur, o takovou částku přichází evropská ekonomika každý rok kvůli korupci. Česko má podle Evropské komise největší problémy při zadávání veřejných zakázek.

„Není takový problém v podobě drobné korupce, nějakých jakoby středních úředníků, ten problém je daleko víc koncentrován v místě styku mezi veřejnou správou a podnikatelským sektorem. Týká se to veřejných zakázek, dotací, týká se to úniku veřejných peněz,“ vysvětluje programový ředitel české pobočky organizace Transparency International Radim Bureš.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém protikorupčním plánu debatovali na Radiožurnálu Radim Bureš z Transparency International a místopředseda sněmovny Petr Gazdík

V žebříčku vnímání korupce ve veřejném sektoru je Česká republika na 57. místě ze 177 hodnocených zemí světa. Ze zemí střední Evropy je na tom hůř už jen Slovensko. Mezi země, kde lidé naopak korupci vnímají nejméně, se pak řadí Dánsko, Finsko či Nový Zéland.

Vládní rada se chce zaměřit na čtyři hlavní oblasti prevence. Mezi ně mimo jiné patří i stanovení jasných pravidel pro financování politických stran.

„Jsou tam opatření, která by měla přispět k transparentnosti například financování politických stran, politických kampaní, stanovení nějakých stropů například na dary politickým stranám,“ nastínil ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD), jenž radě, která má přípravu protikorupčních opatření koordinovat, předsedá.

Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí je osmnáctičlenný sbor složený ze zástupců vlády, policie, justice, představitelů sdružení obcí a krajů, hospodářské komory, neziskových organizací či akademické obce. Předsedou rady je ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu.
Zdroj: www.vláda.cz

Součástí opatření je i akční plán boje s korupcí na rok 2015. Ten počítá například s novelou zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci.

Podle místopředsedy sněmovny Petra Gazdíka (TOP 09 a Starostové) by se platforma měla soustředit na zákony, které už ve sněmovně jsou.

„V minulosti takové iniciativy spíše selhaly, protože nebyly schopny toho, co je úkolem parlamentu a jednotlivých poslanců, skutečně dotlačit Poslaneckou sněmovnu k přijetí zásadních protikorupčních zákonů v konkrétní podobě a konkrétních detailech. Ne, že přijmeme nějaký zákon, který má ten název, důležité jsou detaily,“ podotkl Gazdík.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme