Sacharovovu cenu dostane konžský lékař Mukwege, pečuje o znásilněné ženy

Evropský parlament letos udělí Sacharovovu cenu za svobodu myšlení konžskému lékaři Denisi Mukwegemu, který jako gynekolog dlouhodobě pečuje o znásilněné ženy. Oznámil to dnes ve Štrasburku předseda europarlamentu Martin Schulz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sacharovova cena

Sacharovova cena | Foto: Evropský parlament

Devětapadesátiletý Konžan Mukwege v nemocnici v Bukavu, kterou založil, řadu let pečuje o znásilněné ženy a několikrát byl nominován na Nobelovu cenu za mír. Léčil už tisícovky žen včetně obětí hromadných znásilnění.

Předseda europarlamentu společně s předsedy parlamentních politických skupin vybírali ze tří finalistů. Kromě Mukwegeho mezi nimi byly ukrajinské hnutí Euromajdan a ázerbájdžánská obránkyně lidských práv Lejla Junusová.

Ocenění, které nese jméno sovětského fyzika a disidenta Andreje Sacharova, uděluje Evropský parlament každoročně od roku 1988 výjimečným osobnostem nebo organizacím, které významně přispěly k boji za lidská práva a demokracii. Součástí ceny je odměna 50 tisíc eur (téměř 1,3 milionu korun).

Loni ocenění dostala pákistánská aktivistka Malala Júsufzaiová, která letos získala i Nobelovu cenu za mír. V roce 1989 se stal držitelem Sacharovovy ceny vůdce Pražského jara 1968 Alexander Dubček.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme