KLDR propustila jednoho ze tří vězněných Američanů, zatčen byl kvůli bibli

Severokorejské úřady propustily na svobodu Američana Jeffreyho Fowlea, jednoho ze tří občanů Spojených států vězněných v KLDR. Na tiskové konferenci ve Washingtonu to oznámila mluvčí ministerstva zahraničí USA Marie Harfová. Fowle byl v severokorejské vazbě od letošního června, pravděpodobně proto, že v hotelovém pokoji zapomněl bibli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severokorejci se klaní svým vůdcům Kim Ir-senovi (vlevo) a Kim Čong-Ilovi

Severokorejci se klaní svým vůdcům Kim Ir-senovi (vlevo) a Kim Čong-Ilovi | Foto: J.A. de Roo

Šestapadesátiletý Fowle, který do KLDR přicestoval v dubnu jako turista, už podle Harfové míří do USA. Z Pchjongjangu podle mluvčí odcestovali i američtí vyjednavači, kteří se o jeho propuštění zasadili.

Podle severokorejských úřadů byl Fowle vyšetřován v souvislosti se spácháním činů, které byly v rozporu s turistickým vízem. V KLDR, která je ateistická a uctívá pouze své vůdce, je propagace křesťanství zločin. Koncem června bylo v Pchjongjangu oznámeno, že s americkým turistou se připravuje soudní proces.

V Severní Koreji jsou po Fowleově propuštění zadržováni ještě další dva Američané. 15letý trest nucených prací si odpykává americko-korejský misionář Kenneth Bae, který byl zadržen v listopadu 2012 a později byl shledán vinným, že se "pokoušel svrhnout severokorejskou vládu".

V polovině září poslal severokorejský soud na 6 let do pracovního tábora Matthewa Millera. Čtyřiadvacetiletý Američan byl zatčen letos v dubnu, když údajně po příletu do KLDR roztrhal své turistické vízum a požádal o azyl.

Podle soudu měl Miller v úmyslu nechat se zadržet, aby pak mohl podat zprávu o tom, jak jsou v KLDR porušována lidská práva.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme