Rusko a Ukrajina nedosáhly konečné dohody o plynu, budou dál jednat

Rusko a Ukrajina se ani po mnoha hodinách jednání nedohodly na obnovení dodávek zemního plynu. Podle eurokomisaře pro energetiku Günthera Oettingera by ale měly obě země definitivní kompromis uzavřít příští týden ve středu. Oettinger to řekl po schůzce v Bruselu, kterou Evropská komise zprostředkovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rusko zastavilo Ukrajině dodávky plynu, do Evropy surovina proudí dál (ilustrační foto)

Rusko zastavilo Ukrajině dodávky plynu, do Evropy surovina proudí dál (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Ukrajina se zavázala, že bude Rusku za plyn do konce března platit 385 dolarů za tisíc metrů krychlových a před koncem roku uhradí přes tři miliardy dolarů, tedy velkou část svých dluhů za staré dodávky.

Podle Günthera Oettingera zbývá rozhodnout, kde Ukrajina vezme peníze na nové objednávky a jestli jí s platbou pomůže i Evropa.

„Musíme se smířit s tím, že Ukrajina dostane plyn jedině tehdy, když za něj Rusku zaplatí předem. Proto teď musíme určit, kolik plynu Ukrajina potřebuje a kolik si může sama dovolit za něj zaplatit,“ uvedl Oettinger s tím, že se při troše dobré vůle na obou stranách se příští středu může konečná dohoda podařit.

Evropská komise dnes oznámila, že Ukrajina požádala o novou půjčku ve výši dvou miliard eur, tedy asi 2,5 miliardy dolarů. Žádost o dodatečné finance zváží unijní úřady společně s Mezinárodním měnovým fondem. Podle spekulací ukrajinského tisku má právě tato částka pomoci pokrýt platby za dodávky ruského plynu.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme