Většina Číňanů toho o Česku mnoho neví. Výjimkou jsou obyvatelé města Čin-Čes

Prezident Miloš Zeman chce rozvíjet nové ekonomické vztahy s Čínou. Na návštěvu nejlidnatější země světa odlétá ve čtvrtek. Česká republika má v Číně na co navazovat, existuje tam už několik úspěšných českých projektů. Běžní Číňané ovšem příliš velké povědomí o Česku nemají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Čin-Čes staví Pražské náměstí

V Čin-Čes staví Pražské náměstí | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Uprostřed staveniště stojí bílá budova, její fasádu zdobí hokejové puky a v rohu vlaje česká vlajka. Je to úspěšný pavilon z výstavy Expo 2010. Nestojí už ovšem v Šanghaji, ale o zhruba tisíc kilometrů blíže k Pekingu, ve městě zvaném Čin-Čes.

Pavilon, který během Expa navštívilo 73 milionů lidí, teď víceméně zeje prázdnotou. Expozicí provází poněkud osamělá slečna Feng. Návštěvníci podle ní přijíždějí z různých částí Číny, o České republice toho ale mnoho nevědí.

Feng přiznává, že než začala v pavilonu pracovat, sama příliš znalostí o Česku neměla. Když si pak všechno nastudovala na internetu, byla prý překvapená, o jak zajímavou zemi se jedná a jaké vynálezy tam vznikly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co vědí o Češích a České republice obyvatelé nejlidnatější země světa, zjišťoval zvláštní zpravodaj Jaromír Marek

Její slova potvrzují dvě studentky, toho času jediné návštěvnice. Také ony slyšely o České republice poprvé až na výstavě.

„Máme tady slavnou písničku, která se jmenuje Pražské náměstí. Nazpívala ji jedna populární zpěvačka a taky hongkongský rapper,“ říká jedna z dívek. Netušila prý ale, kde se Praha nachází.

Český pavilon z Expa stojí ve městě, které se ještě před pár desítkami let nenacházelo na mapě. Zemědělské výrobě se tam dnes už skoro nevěnují, dodnes ale nese hrdý, i když poněkud matoucí název Statek čínsko-české družby.

Památník českých traktorů

„V roce 1956 jsme od Československé vlády dostali úžasný dar. Sedm stovek zemědělských strojů. Díky nim se náš státní statek rázem stal jedním z nejmodernějších v celé Číně. Dodnes jsme za to vděční a navždy jsou tady Češi vítáni – jako naši přátelé, naše rodina,“ vysvětluje předseda statku.

Jakkoli pateticky jeho slova znějí, české vlajky ve městě visí bez ohledu na to, jestli zrovna čekají návštěvu z České republiky, nebo ne. Stejně tak nelze přehlédnout památník věnovaný českým traktorům. Na otázku o České republice místní nekroutí nechápavě hlavou a někteří z nich se dokonce učí česky.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme