Francie vyslala do Moskvy experty, podílí se na vyšetřování tragédie šéfa Totalu

Francouzské úřady vyslaly do Moskvy tři experty. Přepisují a analyzují záznamy z černých skříněk letadla Falcon, které včera v noci havarovalo na moskevském letišti Vnukovo-3. Po srážce s vozem na odklízení sněhu zahynul v hořících troskách letadla šéf francouzské ropné společnosti Christophe de Margerie a tři členové posádky. Policie zadržela řidiče odklízecího auta Vladimira Martyněnka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Christophe de Margeriem, šéf francouzské ropné firmy Total a odpůrce protiruských sankcí

Christophe de Margeriem, šéf francouzské ropné firmy Total a odpůrce protiruských sankcí | Foto: Jacques Brinon | Zdroj: ČTK

„Ztratil jsem orientaci a nezpozoroval jsem, jak jsem se dostal na vzletovou dráhu. Letadlo startovalo a já je prakticky neviděl ani neslyšel. Myslel jsem si, že technika pracuje a to je vše. Neviděl jsem ani světla – a došlo k nárazu,“ popsal řidič odklízecího auta Vladimir Martyněnko.

Rozbor řidičovy krve potvrdil nepatrné množství alkoholu. Martyněnko po příchodu do práce prošel lékařskou kontrolou, která nic nezjistila, sám přiznává, že si dal kávu s likérem. Jeho advokát říká, že to mohly být kapky na nemocné srdce.

Prokuratura zatím Martyněnka neobvinila a vyslýchá další zaměstnance letiště, kteří v osudný den slavili svátek leteckých dispečerů.

Francouzští experti označují za příčinu neštěstí trestuhodnou nedbalost. Tragická smrt Christopha de Margeriho vyvolala v zemi smutek, rodině zesnulého kondoloval i premiér Manuel Valls.

Hold svému charismatickému a oblíbenému šéfovi vzdali i zaměstnanci společnosti v jejím sídle ve čtvrti La Defénce.

Společnost Total je v Rusku velmi aktivní a spolupracuje i s koncernem Lukoil, aktivity Totalu však přibrzdily ekonomické sankce západních zemí vůči Rusku.

Christophe de Margerie měl namířeno z Moskvy do Paříže, jeho soukromé tryskové letadlo Falcon-50 však při startu na VIP letišti Vnukovo-3 u Moskvy narazilo do vozidla, které odklízelo sníh, a začalo hořet.

Letadlo startovalo v noci, kdy byla mlha a na dráze ležel mokrý sníh. Tyto podmínky podle techniků z vnukovského letiště se současnou technikou umožňují normální starty, právě kvůli nim však zřejmě piloti vozidlo odklízející sníh včas neviděli (viditelnost prý byla do 350 metrů) a zavadili o něj.

Martin Dorazín, Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme