Roman Houska dostal před smrtí výhrůžnou SMS, řekla u soudu Vaňhová

Ústecký soud vyslýchá svědky v případu vraždy podnikatele a bývalého vlivného člena ČSSD Romana Housky z Chomutova. Bývalá hejtmanka Ústeckého kraje a partnerka zavražděného Housky Jana Vaňhová před soudem vypověděla, že její partner dostával před svou vraždou výhrůžky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajský soud v Ústí nad Labem

Krajský soud v Ústí nad Labem | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Jana Vaňhová dnes u soudu řekla, že výhrůžky dostával Houska v létě, hlavně v období sestavování kandidátky pro volby do Poslanecké sněmovny. Jednou mu někdo v SMS prý vyhrožoval, že mu ustřelí hlavu. Popsala i jinou příhodu.

„Pan Prokeš z Teplic nám při jednání řekl, že mluvil s panem Bendou a ten mu prý řekl, že má za úkol dostat pana Housku z politiky, z ČSSD pryč. Načež pan Houska odpověděl, že by ho museli jedině zastřelit.“

Petr Benda už v té době byl místopředsedou strany NS-LEV21, předtím byl krajským šéfem ČSSD. Popřel, že by Houskovi vyhrožoval nebo ho chtěl odstranit z politiky.

Vaňhová dnes také vypověděla, že před vraždou viděla několikrát v okolí jejich domu neznámého muže. Dotyčný měl na hlavě vždy kapuci a nekomunikoval.

Z vraždy podnikatele se u soudu zpovídá 37letý bývalý voják. Ten stále trvá na tom, že se s Houskou setkal před jeho domem náhodou a střílet začal po vzájemné potyčce.

Advokáti poškozených ovšem tvrdí, že Houskova smrt je dílem nájemného vraha. Verzi obžalovaného včera u soudu vyvraceli také znalci z lékařských oborů.

Dnes u soudu vypovídají také experti na balistiku. Expertiza stoprocentně nepotvrdila, že Houska byl zastřelen zbraní obžalovaného.

Rozsudek nad údajným vrahem bude zřejmě v pátek, hrozí mu až dvacet let vězení.

Gabriela Hauptvogelová, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme