Primátorkou Prahy bude Krnáčová. V radě obsadí ANO 5 míst, ČSSD a Trojkoalice po třech

V čele Prahy bude poprvé žena. Hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice se dohodly, že křeslo primátora obsadí Adriana Krnáčová z vítězného hnutí. ANO bude mít v jedenáctičlenné pražské radě pět míst, ČSSD a Trojkoalice budou mít po třech radních.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magistrát hlavního města Praha

Magistrát hlavního města Praha | Foto: Tomáš Adamec

O rozdělení kompetencí a personálním obsazení funkcí podle Krnáčové koaliční partneři ještě nemluvili.

„Nevázne to na ničem, jenom jsme se domlouvali na programovém dokumentu, cizelovali jsme ho, aby byl akceptovatelný všemi kluby. Zatím jsme se ještě nedostali k personáliím ani k žádným kompetencím,“ řekla budoucí pražská primátorka.

Hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice se už dohodly na společném programu, ve kterém je například stavba metra D jako samostatné linky z Náměstí Míru až do Písnice, zlevnění roční jízdenky na MHD na zkušební dobu dvou let, zklidnění severojižní magistrály nebo nulová tolerance hazardu.

Tento dokument už zastupitelské kluby všech tří stran schválily, teď projednají jeho rozpracovanější verzi, kterou připravili jejich lídři na dnešním jednání.

„Předložili jsme nějaké programové priority, které teď doděláváme. Vzhledem ke koalici, která bude záviset na jediném hlasu, to chceme mít zpracováno poměrně podrobně. Myslím, že to bude užitečné pro každého. S tím jdeme zpátky do klubu a zítra se sejdeme znovu,“ uvedl Petr Štěpánek za Trojkoalici.

Do vyjednávání o pražské koalici se pokusila zasáhnout TOP 09, která nabídla sociálním demokratům post primátora, pokud by v Praze vznikla vláda bez hnutí ANO. Lídr vyjednávacího týmu ČSSD Miloslav Ludvík ale nabídku odmítl.

Pardubice povede koalice ANO, ČSSD, TOP 09 a Koalice pro Pardubice

Číst článek

„ANO je vítěz voleb, my jsme skončili na pásce pátí a jednoznačná kompetence je, že vítěz voleb má právo první noci a není o čem jiném jednat,“ konstatoval Ludvík.

Vyjednávací týmy se znovu sejdou ve čtvrtek. Po tomto jednání by už mělo být jasněji i o kompetencích jednotlivých stran a obsazení výborů. Veškerý materiál pak budou znovu posuzovat zastupitelské kluby.

Výsledky voleb do městského zastupitelstva - Praha | Foto: Český rozhlas

Věra Pfeifferová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme