Jihlava přichází s filmy z rakouského sklepa, terezínského ghetta i o kuponové privatizaci

23. říjen 2014

23. až 28. října proběhl 18. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Vysíláme Čajovnu live přímo z Jihlavy v den zahájení!

Hosty živého vysílání byli Marek Hovorka, ředitel festivalu, a Aleksandar Nikolić, srbsko-britský režisér filmu Srbský právník o obhájci Radovana Karadžiče a Slobodana Miloševiče. A svůj film Bezmoc mocných představil i mladý český režisér Jan Strejcovský.

Mezi očekávané filmy letošního ročníku patřil například rakouský snímek Ve sklepě (r. Ulrich Seidl). Film od autora trilogie Ráj a řady provokativních dokumentárních filmů je plný zneklidňujících obrazů a byl uveden v sekci Mezi moři.

Zvláštního uvedení se na festivalu dočkal Poslední z nespravedlivých, film Clauda Lanzmanna, režiséra slavného opusu Šoa, natočený zčásti i v Česku. Lanzmann tentokrát zachycuje unikátní svědectví Benjamina Murmelsteina, „loutkového krále“ dosazeného na konci války nacisty na pozici nejvyššího židovského činitele ghetta v Terezíně.

Průhledné bytosti a jiní hosté

Hosty festivalu dál byli např. Godfrey Reggio (autor tzv. Qatsi trilogie), Želimir Žilnik, hlavní postava tzv. jugoslávské černé vlny, Albert Serra, španělský autor, oceněný v minulém roce na filmovém festivalu v Locarnu Zlatým leopardem, španělský režisér Jaime Rosales (známý v ČR díky filmu Kulkou do hlavy) nebo rakouský experimentátor Peter Tscherkassky.

Česká radost

Pod názvem Česká radost se tradičně konala soutěž o nejlepší český dokumentární film. Letos se o cenu ucházely například Danielův svět (r. Veronika Lišková), portrét pedofila, povídkový Gottland (r. Lukáš Kokeš, Petr Hátle, Viera Čákanyová, Rozálie Kohoutová, Klára Tasovská), tuningová story K oblakům vzhlížíme (r. Martin Dušek), Několik Let (r. Martina Malinová), Česká cesta (r. Martin Kohout) o kuponové privatizaci, Evangelium podle Brabence (r. Miroslav Janek), portrét zahradníka, evangelíka a hudebníka Plastic People of the Universe Vratislava Brabence, Pirátské sítě (r. David Čálek, Jakub Zahradníček) o fenoménu pirátství v Somálsku.

Doprovodný program

Festivalové koncerty se budou odehrávat v Soul Music Clubu v Dělnickém domě, vždy od 21:30. Vystoupí mj. duo Kalle, objev české klubové scény roku 2014, Debbi Love, čili Bio Masha (oceňovaná performerka slam poetry) v komplotu s kytaristou a multiinstrumentalistou Luďkem Kazdou. Martin E. Kyšperský bude koncertovat vždy 10 minut pro jednoho posluchače v rámci svérázného projektu Výměna snů.

03013315.jpeg

Ve spolupráci s Českým rozhlasem proběhne v Jihlavě i přehlídka tuzemských i zahraničních rozhlasových dokumentů.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio