Sazby hypoték v Česku opět klesly na rekordní minimum. Propad by měl pokračovat

Úrokové sazby hypoték v Česku stále klesají a dno je zatím v nedohlednu. Ještě v létě přitom někteří odborníci odhadovali, že snížení sazeb je u konce. Pořád platí, že vzít si hypotéku nebylo nikdy výhodnější.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto)

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Zatímco ještě před dvěma roky v létě byla průměrná úroková sazba těsně pod 4 procenty, aktuálně je těsně nad 2,5 procenta.

Když si někdo vzal například osmdesátiprocentní hypotéku v září 2012 na byt za 3 miliony korun s fixací na 5 let, splácí průměrně zhruba 14 tisíc korun měsíčně. Splátka hypotéky na stejnou nemovitost za aktuálních podmínek by letos od září byla asi o 4 tisíce nižší. Rozdíl je v konečném součtu téměř 100 tisíc korun.

Úroková sazba by ale neměla být tím hlavním, podle čeho by se měl zájemce rozhodovat. Ani rekordně nízké sazby hypoték by podle odborníků neměly přesvědčit lidi, aby si brali úvěry na bydlení bez rozmyslu. Sazby jsou jen výhodou a spotřebitelé by si stále měli spíš důkladně promyslet, jestli je konkrétní nemovitost v daném okamžiku opravdu potřebná a za odpovídající cenu na trhu.

Jedním z hlavních důvodů poklesu úrokových sazeb hypoték jsou konkurenční boje na českém trhu hypoték. Banky se snaží přilákat co nejvíc klientů na akční nabídky. V říjnu se očekává další pokles, protože několik velkých bank si naplánovalo takzvané hypoteční dny, kdy třeba po dobu dvou týdnů nabízejí hypoteční úvěry s velmi výhodnou úrokovou sazbou.

A důvodem poklesu úrokových sazeb není jen soupeření bank. „Úrokové sazby, které měříme, jsou průměrné. To znamená, že klesat můžou jen tím, že se změní struktura úvěrů, které jsou sjednávány. Může se například stát, že se budou více sjednávat úvěry, které jsou lépe zajištěny. To by znamenalo opět výrazný pokles úrokových sazeb,“ říká hlavní analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

V září se zájem o hypotéky v Česku v meziměsíčním srovnání zvýšil. Pro hypoteční úvěr si zašlo do bank 8302 lidí. To je zhruba o 1500 více než v srpnu. Počet narostl díky tomu, že zájem o půjčky na bydlení přes letní prázdniny obvykle velký nebyl.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme