Pavel Vrba posílá reprezentantům video, v kvalifikaci viděl chyby

Čeští fotbaloví reprezentanti můžou v nejbližších dnech očekávat zajímavou zásilku. Trenér Pavel Vrba jim pošle sestřihy kvalifikačních utkání v Turecku a Kazachstánu, ze kterých by se jeho svěřenci měli poučit. I když totiž Češi vyhráli všechny tři soutěžní zápasy, stále mají rezervy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Vrba už ví, co ho rozčilovalo při zápase v Turecku, hráčům posílá videosestřih.JPG

Pavel Vrba už ví, co ho rozčilovalo při zápase v Turecku, hráčům posílá videosestřih.JPG | Zdroj: Reuters

„Budou to nejdůležitější momenty. Standardní situace, protože v Kazachstánu jsme oba góly dostali ze standardních situací. Byly tam individuální chyby, které se ukážou, a můžete na to hráče upozornit, aby to při příštím zápase bylo lepší,“ přibližuje Pavel Vrba, na co se při přípravě rozboru zaměřil.

„Při zakládání útoku je třeba lepší vytváření prostoru. Taky už vím, proč nám v Turecku pravá strana Turků dělala takový problém,“ prozrazuje kouč další obsah zhruba čtvrthodinového videa.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zajímavé formě taktické přípravy české fotbalové reprezentace mluvil s trenérem Pavlem Vrbou reportrér ČRo Jan Suchan

Všichni naposledy nominovaní hráči dostanou rozbor prostřednictvím internetu, někteří z reprezentantů nemusejí studijní materiál ani otevřít, což trenér může poznat nejen během tréninku či zápasu.

„Když si to někdo neotevře, informaci máme. Jsou hráči, kteří se na to podívají až den před srazem, někteří možná vůbec. Do detailu to nezjišťuji, ale kdybych chtěl, mohu ty informace mít,“ zná výhody elektronické komunikace reprezentační trenér.

Hráče ze sestřihů nezkouší, ovšem při debatách o taktice dokáže poznat, který z hráčů je studentem snaživým a který méně. „Petr Čech se vždy o všechno zajímá,“ prozrazuje jednoho z nejpilnějších hráčů Vrba.

Sestřih pomohl zastavit i van Persieho

Někteří hráči si prý v nadsázce až stěžovali, že Vrba klade na sestřihy velký důraz. „Na videu situace lépe, než kdybych jim něco maloval, věci z něj dávám do tréninku. Když to vidí na videu, začínají tomu věřit. Když to potom v zápasech vychází, je to jen dobře,“ říká šéf českého týmu.

Jeden příklad za všechny: Pavel Vrba se svými kolegy prý před utkáním s Nizozemskem do detailu rozebral hru útočníka Robina van Persieho a toho pak česká obrana nenechala skoro ani nadechnout. Video totiž Čechům pomáhá nejen při hodnocení vlastní hry, ale i při rozboru soupeře.

Analýza se bude hodit i pro zápas s Islandem. „Hráči dostanou sestřih až na srazu. Chceme ho utajit, nechceme, aby dostal informace někdo jiný. Ale začínám na něm pracovat,“ plánuje Pavel Vrba pro čtvrtý zápas kvalifikace.

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme