Jak se měnilo rozložení sil v Senátu? Pestrobarevná historie v přehledné aplikaci

ČSSD ztratila pro čtyřech letech nadpoloviční většinu v Senátu. ODS zažila stejnou situaci v roce 2008, byť její většina byla nejtěsnější možná a vydržela jen dva roky. V naší aplikaci si můžete připomenout, jak se měnilo složení horní komory parlamentu od jejího vzniku před osmnácti lety až po víkendové volby. Stačí posouvat červeným ukazatelem na časové ose, případně kliknout na červenou šipku doleva či doprava. Najedete-li myší nad jedno ze senátních křesel, dozvíte se, komu v době vybrané na časové ose patřilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Štěch drtivě vyhrál senátní volby na Pelhřimovsku

Milan Štěch drtivě vyhrál senátní volby na Pelhřimovsku | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

Celkově prošlo Senátem za 18 let jeho existence 277 politiků ze 27 navrhujících stran. Jedinými senátory, kterým se podařilo mandát získaný v roce 1996 třikrát obhájit, jsou Přemysl Sobotka z ODS a Milan Štěch z ČSSD. Osmnáct let v horní komoře parlamentu dovrší v listopadu také senátor za Táborsko Pavel Eybert (ODS). Dva prvně jmenovaní senátoři si už vyzkoušeli funkci předsedy.

Zatímco Sobotku čekají další volby již za dva roky, dosavadní předseda horní komory Milan Štěch získal o víkendu mandát až do roku 2020. Před šesti lety potřeboval k vyřazení svého soupeře, podnikatele Stanislava Bernarda skoro 22 tisíc hlasů, letos mu vzhledem k podstatně nižší účasti k vítězství nad "zpívajícím právníkem" Ivo Jahelkou stačilo přesvědčit ve druhém kole 13 tisíc voličů.

Marcel Šulek, Petr Kočí Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme