Tohle v Česku nikdy nebylo. I děti pijí tvrdý alkohol, varuje protidrogový koordinátor

Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky se bude nově zabývat také problematikou alkoholu, tabáku a patologického hráčství. „Děti na základních školách pijí tvrdý alkohol,“ varuje Jindřich Vobořil, národní protidrogový koordinátor. Chce snad smazat rozdíl mezi měkkými a tvrdými drogami?

Čím to, že v Česku děti pravidelně popíjejí alkohol? „Přičítám to naprosté toleranci a liberalismu v oblasti alkoholu a tabáku,“ odpovídá Jindřich Vobořil. „Už nám ani nepřijde divné, že děti kouří před školou. Považujeme to za domácí záležitost rodičů,“ přibližuje.

Čtěte také

Za hlavní příčinu považuje především rozpad sítě odborné pomoci a neexistenci odborného hlasu, který by na problém závislostí upozorňoval. Systém péče je tu totiž především pro uživatele nelegálních drog.

„Máme tu 40 tisíc problémových uživatelů nelegálních drog a totéž množství patologických hráčů. V síti pomoci uvázne 32 tisíc drogově závislých, ale gamblerů jen tisícovka,“ uvádí příklad. A důvod? Podle Jindřicha Vobořila hlavně neexistence služeb, na které by se mohli závislí na hraní obrátit.

„Chci vytvořit akční plány, které by měly být předloženy do března,“ přibližuje. Nebojí se, že se politici nebudou chtít střetnout se silným lobby průmyslníků? Také tato otázka padla ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio