Husitské muzeum v Táboře představuje jihočeské mincovní poklady

Dva tisíce let staré exponáty představuje výstava Jihočeské poklady, depoty, obětiny. Až do konce února příštího roku ji můžete vidět v Husitském muzeu v Táboře. Archeologové na ní soustředili unikátní nálezy od pravěku až po novověk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poklad

Poklad | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Mezi exponáty je i nástroj či zbraň s výmluvným názvem sekeromlat.

„Těchto věcí z jižních Čech je minimum a tato je nádherná ve své zachovalosti. Tenhle typ sekeromlatu mohl sloužit jako zbraň i jako nástroj, ale v tomto případě se jedná o symbol nějakého staršiny nebo náčelníka,“ vysvětluje archeolog Husitského muzea František Janda.

Upozorňuje i na expozici v další místnosti, která představuje poklady.

„Ve druhé místnosti už je potom trochu jiný žánr, jsou to takové klasiky, na jaké jsou lidé zvyklí. Když se řekne poklad, tak si lidé většinou představí, že se najde nějaký hrnec a z toho se vyvalí mince. Takže ty, kteří mají takovou představu, uspokojí místnost číslo dvě, kde opravdu je průřez nálezy od vrcholného středověku až do zhruba 17. století. Poslední depot končí zhruba časově rokem 1640, což je nález z Bošilce,“ popisuje František Janda.

Návštěvníci mezi poklady uvidí i kolekce pražských grošů, které byly ve své době ve střední Evropě velmi rozšířeným platidlem. S jejich ražbou začal roku 1300 český král Václav II. Pražským grošem se pak mohlo platit až do roku 1644, kdy patent Ferdinanda III. definitivně ukončil jeho platnost.

Jan Kopřiva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme