Tomáš Halík: Papež Jan Pavel II. se zasloužil o mír v Evropě

23. říjen 2014

I v době, kdy církev nemá téměř žádnou moc, byl nejviditelnější osobou světa. A svým morálním vlivem ze zasloužil o pád evropských totalitních režimů.

Před 36 lety byl uveden do papežského úřadu Jan Pavel II. Tomáš Halík má na intronizaci bývalého papeže jenom dobré vzpomínky.

„V předvečer toho dne jsem byl tajně vysvěcen na kněze. A měli jsme také první mši,“ vzpomíná držitel Templetonovy ceny.


Intronizace papeže
Papeže volí kolegium kardinálů na tradičním konkláve. Zvolení se oznámuje bílým dýmem nad sixtinskou kaplí. Krátce po zvolení nový papež pronese první požehnání Urbi et orbi. Intronizován (tj uveden na trůn / do úřadu) ale bývá až týden poté.

Papež bojoval proti komunismu

Papež Jan Pavel II. se podle Halíka stal nejviditelnější veřejnou osobností 20. století. „Žádný člověk nenavštívil tolik zemí.“ Měl také velký dopad na politickou scénu. Navíc v době, kdy církev už nemá téměř žádnou moc.

„Svým morálním vlivem opravdu napomáhal změnám. Velkou roli samozřejmě hrála jeho polská národnost,“ upozorňuje profesor Halík.

Václav Malý: Rok 1989 je zásluhou Poláků, kteří byli ochotní pokládat svůj život

„Křesťanská církev díky němu napomáhala přechodu od autoritativních režimů k demokratickým.“

Knězem v utajení

Papež Jan Pavel II. při svém prvním kázání dával důraz na heslo: „Nebojte se!“ A právě toto heslo má i pro Halíka velký význam. „Já jsem v ten den nastupoval službu kněze v ilegalitě a vůbec jsem nečekal, že bych se dožil svobody církve.“

Jedinečnost české podzemní církve spočívala v tom, že skupina mezi sebou neměla žádného zrádce. Ani Halíkovi se však nevyhnula setkání s StB. „Několikrát jsem byl vyslýchán. Policie měla nějaká podezření, ale nikdy ne důkazy.“

Jaká byla konference Fórum 2000? Jaká je podle církve role rodiny? O čem Halík hovořil v poslanecké sněmovně?

autoři: Tomáš Halík , zis , jra
Spustit audio