Technologická agentura ocenila nejzajímavější projekty

Letadlo, které pohání elektromotor, létá v českém vzdušeném prostoru už dva roky. Letos projekt ocenila za užití aplikovaného výzkumu Technologická agentura České republiky. Elektroletadlo ocenila jako originální řešení. Z projektů, které agentura finančně podpořila, vybrala celkem 4 zajímavé nápady, které získaly ceny v různých kategoriích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výzkum a inovace

Výzkum a inovace | Foto: Audiovisual service EU

Slavnostní fanfáru si poslechl i Tomáš Haase z firmy Torst, která vytvořila čidla na měření vlhkosti půdy. Ta mohou pomáhat předpovídat přívalové povodně. Indikují stav podloží v konkrétním okamžiku.

„Dalo by se to jednoduše zahrnout do matematických modelů plnění přehrad a při predikci problémů s povodněmi,“ vysvětluje Haas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyhlašování Cen Technologické agentury ČR sledoval Martin Karlík

Výzkumné ústavy rostlinné výroby a zemědělské techniky společně s firmou AG info navrhli software, který zemědělcům radí, kdy a jak používat chemické postřiky proti škůdcům. Tento nápad ocenila Technologická agentura v kategorii Řešení pro kvalitu života.

V kategorii ekonomický přínos si cenu odnesla firma OCHI - INŽENÝRING z Ostravy. Ta vyrábí hydraulické zvedací plošiny. Novinkou jsou plošiny, které, když klesají, nepotřebují proud, naopak ho ještě vyrábějí.

„Využíváme mrtvou zátěž stroje. To znamená, že energie při spouštění se transformuje zpátky přes hydraulický systém zpátky do sítě,“ popisuje za výrobce Michal Ožana.

Cenu pro originální řešení dostala firma Evektor za letadlo na elektrický pohon. Firma plánuje, že elektroletadlo, kterému vydrží baterie na přibližně hodinu letu, začne komerčně vyrábět a nabízet zákazníkům.

„Zájemci jsou velice podobné skladby jako zájemci o elektroautomobil. To znamená, přijímají určitá omezení, která elektromobilita stále ještě s sebou nese, ale je pro ně něčím přitažlivá,“ říká konstruktér Martin Drštička.

Technologická agentura oceňovala ty projekty, které finančně podpořila. Kolik jich bylo, dodává předsedkyně Technologické agentury České republiky Rut Bízková:

„V letošním roce končí v agentuře přes 140 projektů. Připadají v úvahu pro vyhodnocení, které z nich jsou nejlepší.“

Oceněné vybírala odborná komise, která projekty průběžně sleduje a hodnotí. Ne jen kvůli soutěži, ale i proto, aby pohlídala účelné vynaložení poskytnuté podpory.

mkp, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme