Izraelský premiér obviňuje kvůli smrti tříměsíční holčičky Palestinu z podněcování násilí

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse z podněcování k násilí v souvislosti se smrtí tříměsíčního dítěte v Izraeli. Auto tam vjelo na tramvajovou zastávku plnou čekajících lidí a zabilo přitom tříměsíční holčičku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Izraele Benjamin Netanjahu

Premiér Izraele Benjamin Netanjahu | Zdroj: Reuters

Útočník později zemřel na následky zranění po policejní střelbě. Abbás na tom podle Netanjahua nese odpovědnost, protože vyzývá Palestince, aby židovským osadníkům zabránili vstupu na Chrámovou horu.

"Rodiče té holčičky jsou mladý pár ze Spojených států, kteří sem přijeli žít. On tu studoval v židovské náboženské škole, mají tu byt. Dlouho čekali na své první dítě, a teď taková tragédie," říká na pohřbu příbuzný zabité holčičky.

Tramvajová trať byla otevřená před třemi lety. Pro Palestince je symbolem izraelské okupace východního Jeruzaléma a stala se už několikrát terčem útoku.

Tramvaj totiž spojuje městské centrum a nové židovské osady v arabské východní části. Té už několik měsíců vládnou nepokoje, které izraelský tisk označuje za jeruzalémskou intifádu.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme